Снимка, архив БТА
fallback

Парламентът сложи куп нови ограничения пред обвиняемите, за да не се повтарят случаите, в които осъдени вече престъпници успяват да избягат и да се укрият от правосъдието. Това стана с промени на първо четене в НПК, които бяха предложени от главния прокурор Сотир Цацаров и внесени от депутати от ГЕРБ.

В емблема на избягалите осъдени се превърнаха братя Галеви, които първи поставиха началото на скандалната практика. След това те бяха последвани от убиеца от "Соло" Илиян Тодоров, убийците на студента Стоян Балтов, Евелин Банев – Брендо и други.

С новите текстове, предложени от Цацаров, най-леката мярка за неотклонение "подписка” вече ще се дефинира като забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съда. Ще се въведе и система за контрол за спазване на тази забрана чрез изискването за периодична регистрация в службите на МВР.

С измененията депутатите задължиха съда при вземане на мярка за неотклонение "домашен арест" да определя и адреса, на който тя ще се изпълнява. На лицата, на които е наложена забрана за напускане на страната, ще се отнемат документите и ще се издават заместващи.

Въвежда се и възможност за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка след постановяване на присъдата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

АТАКИСТ 2

преди 9 години

ПРОЦЕДУРАТАПРИ АРЕСТ Е ОБЬРКАНА---У НАС ГИ ,,АРЕСТУВАТ,,СЛЕД ДОКАЗАНО ОБВИНЕНИЕ----В РУМЬНИЯ ИТАЛИЯ И ДР ДЬРЖАВИ ---НЕ КОЛОНИИ КАТО БЬЛГАРИЯ---АРЕСТУВАНИТЕ ТРЯБВА ДА ДОКАЖАТ ЧЕ НЕ СА ВИНОВНИ НО СА В ЗАТВОРА ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ

18

Kristko

преди 9 години

Та значи,,Без разрешение на Съда не може да се напуска страната!"че,то и днес съдебните лица ги пускат!Пълни глупости на тъпите ,,управляващи"престъпници!Заврете си тия закони на едно място под кръста!

17

Анонимен

преди 9 години

Smechnici...imitirat deinost...dokato grob e na vlast taka che e..zamrazeni dohodi hora rovechi v bokluka alovi zakoni i kuorficheci...narode narode tezi che ni unichogat

fallback