Снимка: Булфото, архив

До лятото ще стартира проект за почасова заетост с ваучери в малките общини. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин във Велико Търново, цитиран от БНР.

Той очаква по този начин да бъде осигурена работа на обезкуражените – тези, които нямат работа и не търсят.

Вицепремиерът посочи, че почасовата заетост с ваучери е особено важна за райони, в които общините са единствен работодател. По думите му има много общини, особено по-малките, в които програмата на кметството за публична заетост е единствената възможност.

Новата програма за почасова работа ще даде възможност за трайна заетост за хора, които сега са наемани за по два-три месеца. Програмата ще създаде възможност те да работят повече, заяви вицепремиерът.

„Принципът вече ще бъде за извършена работа. Ще има възможност тези хора да си получават осигуровки, да им се отчита за стаж. След това със средствата, с които се финансират помощите за безработни, ще започнем да финансираме”, обясни министърът.

Калфин посочи, че почасово ще могат да се наемат хора например за гледане на възрастни и за помощ в домакинството. Търси се и възможност програми за заетост да бъдат насочени към земеделските производители, които често са единствени работодатели в своите райони.

По думите на Калфин програмата е възможност „ да стигнем до тези хора, които са обезкуражени и смятат, че няма възможност, няма перспектива”.

Ивайло Калфин бе гост на тържествата за празника на Велико Търново – днес 22 март.

По-рано днес в Силистра вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин каза, че проектът за реформа в пенсионната система ще бъде готов до края на месеца.

Проектът за пенсионната реформа съдържа над 30 мерки. Те ще бъдат подложени на публично обсъждане и ще се дискутират със социалните партньори, увери той.

Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, но трябва да става плавно, смята министърът.

„Вървим към още един път оглеждане на всички възможности за ранно пенсиониране. През 2014 година, средната възраст за пенсиониране е 57 години и 4 месеца. Тя е доста ниска. В мерките вървят предложения за по-ранно пенсиониране на този, на който не му достигат години. Също така търсим възможности за увеличаване на вноските. Това, което аз предлагам е по-плавно, но по-дълъг период", заяви Калфин.

Социалният министър очаква проектът да влезе за обсъждане в парламента в началото на май.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase