Снимка: архив, Reuters

Български военни вече ще могат да служат в международни организации и формирования на наша територия. Сред тях ще е и командно-контролния център на НАТО, който ще заработи у нас. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за отбраната.

Още по темата
„Изменението има отношение не само към контролния център на НАТО. Досега нямахме възможност да комплектоваме и командироваме български военнослужещи в каквито и да са международни организации“, каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той разясни, че координационният център ще заработи в една от сградите на военното министерство до края на годината. Той вероятно ще бъде готов за експлоатация през юни или юли.

В управляваща коалиция няма проблеми около кандидатурата на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов за ръководител на "Военна информация", увери по-късно пред журналисти военният министър. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на групата на АБВ Михо Михов вече обявиха, че не са съгласни цивилен да оглави военното разузнаване.

Промяната в Закона за отбраната беше приета без дебати. При гласуването й на първо четене в пленарна зала обаче почти се стигна до бой.

Тогава депутати от Патриотичния фронт и от „Атака“ направиха скандал на парламентарната трибуна. Лидерът на националистите Волен Сидеров обвини управляващите, че с измененията предават суверенитета на държавата и дават възможност на чужди генерали да се разпореждат с българската армия. Патритотите му отвърнаха с цитати от негова статия от 1991 година и се стигна почти до физическа саморазправа.

Заради скандала ръководството на парламента наказа Десислав Чуколов от „Атака“ и Димитър Байрактаров от ПФ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase