Снимка: архив, Reuters
fallback

Български военни вече ще могат да служат в международни организации и формирования на наша територия. Сред тях ще е и командно-контролния център на НАТО, който ще заработи у нас. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за отбраната.

Oще по темата
„Изменението има отношение не само към контролния център на НАТО. Досега нямахме възможност да комплектоваме и командироваме български военнослужещи в каквито и да са международни организации“, каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той разясни, че координационният център ще заработи в една от сградите на военното министерство до края на годината. Той вероятно ще бъде готов за експлоатация през юни или юли.

В управляваща коалиция няма проблеми около кандидатурата на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов за ръководител на "Военна информация", увери по-късно пред журналисти военният министър. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на групата на АБВ Михо Михов вече обявиха, че не са съгласни цивилен да оглави военното разузнаване.

Промяната в Закона за отбраната беше приета без дебати. При гласуването й на първо четене в пленарна зала обаче почти се стигна до бой.

Тогава депутати от Патриотичния фронт и от „Атака“ направиха скандал на парламентарната трибуна. Лидерът на националистите Волен Сидеров обвини управляващите, че с измененията предават суверенитета на държавата и дават възможност на чужди генерали да се разпореждат с българската армия. Патритотите му отвърнаха с цитати от негова статия от 1991 година и се стигна почти до физическа саморазправа.

Заради скандала ръководството на парламента наказа Десислав Чуколов от „Атака“ и Димитър Байрактаров от ПФ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Прост народ

преди 9 години

За доброто на българската нацията е АТАКА да е в парламента, защото ако болния не е там ние болните му поддръжници ще излезем и ще ви спретнем такава гражданска война че жална ви майка на всички соросчета *** турчета и т.н. дето нямате култура ценности и чакате всичко наготово. Безплатен обяд няма българи стегнете се и си заработете хляба всеки чужденец е дошъл да Ви яде хляба не да ви го осигури! Америка за рециклиране трябват перилни препарати да изплакнем миризмата им от Нас!

69

До 81

преди 9 години

Напълно очаквано действие. Шефа на Стратфор (цру в сянка), Джордж Фридман открито си го е казал, войната (за сега тихата) срещу Русия е обявена и ще започне от такива пуделчета като Полша, Румъния и Бандерщат.Е, и естествено Молдова, къде без нея. Така че напълно естественно, *** са решили да подпалят Русия окончателно. На тях какво им пука, те са на хиляди километри, а еуропката, нея да я видим. Ще и стигне ли акъла да не настъпва на една и съща мотика. А дано, ама надали...за съжаление!!!

68

Анонимен

преди 9 години

Ако може някой атакист да ни каже поне едно заведено дело или друго законово действие което да е в обществена полза и да е извършено от партия Атака или нейни съмишленици!!!Ако има заведени дела в съдът, приемете моите извинения, но ако няма то изводът е логичен!Яне Янев поне внасяше разни папки в прокуратурата, от кумува срама и театралничене , макар веднъж да направи шах!и после лапна парата! Дела господа, къде са ви делата или те са само на думи!!!

fallback