Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Сега явно няма критична маса за внасяне на вот на недоверие срещу правителството. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който коментира темата пред български журналисти в Брюксел в отговор на въпрос за становище на председателя на БСП Михаил Миков, предаде БТА.

Миков предвижда такъв вот, "когато в обществото се натрупа по-голяма критичност". Това е право на опозицията, правилно е казал - ако се натрупа критична маса, явно е, че сега няма критична маса, заяви Борисов.

„Няма как да кажат, че не е хубаво, че за Коледа дадохме 50 милиона лева за българските пенсионери и за Великден ще дадем още толкова, няма как да не е доволен, че всички европейски фондове, спрени по тяхно време, сега работят. В началото на януари се разплатихме с милион със зърнопроизводителите, няма как да не отчете стабилността в държавата. Прав е да го каже, това е работа на опозицията“, коментира Борисов.

Още по темата

България е доволна от постигнатите от Европейския съвет договорености по отношение на бъдещия енергиен съюз, заяви още премиерът. По-най спорния въпрос дали Европейската комисия да има контрол над газовите договори на страните-членки и с държави извън ЕС е бил намерен необходимият баланс, смята Бойко Борисов. Държавните договори ще бъдат обявявани пред Европейската комисия, а частните - до нивото на търговската тайна, обясни той.

Според него контролът на "Брюксел" върху този тип договори е в интерес на страната ни. Ако обществените поръчки за  „Южен поток“ бяха проведени според правилата, нямаше да се стигне до сегашната ситуация, каза още Борисов.

Във връзка с постигнатото от Европейския съвет съгласие за това икономическите санкции срещу Русия да отпаднат едва след пълното прилагане на споразумението от Минск, Бойко Борисов коментира: „Не сме доволни от това, че конфликтът продължава. Санкциите ще продължат до момента, когато няма жертви и двете страни се оттеглят съгласно споразуменията. Тогава санкциите ще паднат, защото ние като държава и цяла Европа търпим загуби от санкциите, особено България“, посочи Борисов.

Премиерът Борисов заяви също така, че нашата държава е една от недоволните от формата за обсъждането на проблемите на Гърция, тъй като е пряко заинтересована от събитията у нашите съседи заради 30-те процента гръцка банкова собственост в нашата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase