Снимка: архив, Булфото

Мълчаливият отказ на чиновниците, от които зависи издаването на лицензи, разрешителни и други административни актове, ще се смени с мълчаливо съгласие.

Това предвиждат промени в административно-процесуалния кодекс, внесени от една от партиите в управляващото мнозинство – Патриотичния фронт.

Измененията вече са получили подкрепата на бизнеса, предстоят срещи със синдикатите. Патриотите се надяват на подкрепа от партиите в парламента.

"Това е отдавна желана, очаквана от българските граждани и най-вече бизнеса промяна в закона", обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разясни, че измененията ще дадат възможност, когато един административен орган не се произнесе в срок по дадено искане, това да се смята за мълчаливо съгласие. То ще влиза в сила 7 дни след изтичане на срока, в който чиновниците е трябвало да се произнесат.

Промяната ще засяга и случаите, когато решението зависи от два органа.

"Съществуващият в момента мълчалив отказ блокира, затормозява и пречи на бизнеса и на всеки гражданин, който чака документи от администрацията", поясни депутатът Борис Ячев.

Той обясни, че петте най-големи работодателски организации са нарекли проекта революция, защото въпреки, че всички партии през последните 12 години са обещавали изменението, нито една не го е приела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase