Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

ДПС ще отмерва с часовник времето на най-новата община, 265-а поред, Сърница, защото по думите на лидера на партията Лютви Местан движението има огромен принос за отделянето на Побит камък, Медени поляни и Сърница в самостоятелна административна единица.

Още по темата

Часовникът с логото на ДПС беше поставен днес минути преди началото на пресконференция на Местан след заседаниe на ръководството и депутатите на движението.

"Този часовник символизира решителния принос на ДПС и това е материален символ на новото летоброене, което почва за жителите на тези населени места", обясни Местан и добави, че поколения жители от най-новата община са мечтаели за това още от 1997 г., но са били лъгани от други политически сили.

Според него обаче най-важният резултат от изборите за кмет и общински съветници, които се проведоха в неделя, е изключително високата избирателна активност от 75 на сто, което показва, че не се налага въвеждането задължително гласуване, както искат ГЕРБ и БСП.

"Това показва, че когато избирателите са реално мотивирани, няма никаква необходимост от въвеждането на задължителност, за да се осигури високата представителност на избраните власти", посочи Местан.

Лидерът на ДПС отказа да коментира твърденията, че избирателите в Сърница са купувани с храна.

"За разлика от други, аз няма да прибягвам към торбите, които са обидни за хората, те са обидни не заради продуктите вътре в тях, а заради това, че някой е решил, че може да купи честта на родопчани", каза той.

Според него жителите на малката родопска община са дали пример на всички политически сили за голяма политическа зрялост и култура, защото изборите минаха без никакви инциденти и в дух на толерантност.

Местан призова ГЕРБ, чийто кандидат Мустафа Аликанов ще се изправи на балотаж за кмет срещу претендента на ДПС Неби Бозов, да запази спокойствие в оставащите три дни на предизборната кампания.

"Нека да представят спокойно само идеите си, без агресия, и да се доверят на високата политическа култура, зрялост и отговорност на жителите на новата община", пожела той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase