Николина Ангелкова. Снимка: архив, Булфото
fallback

България очаква гости от Русия и продължава да работи за облекчаване на визовия режим. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за ТАСС. Тя е на посещение в Москва, където лично ще представи възможностите на България на туристическите изложения "Интурмаркет" и "Пътешествия и туризъм".

„За България руските туристи имат огромно значение. Традиционно между нас съществуват много приятелски отношения, имаме обща история - каза Ангелкова. - Разчитаме сътрудничеството да продължи дълги години. Независимо от ситуацията в останалите области е важно да се поддържа приятелството, особено в сферата на туризма“.

Ангелкова призна, че един от най-острите проблеми, който освен икономическите усложнения пречи на развитието на руския туризъм в България, е действащият визов режим.

Oще по темата

„Направихме редица стъпки за облекчаване на процедурата за издаване на визи на руските туристи, по-специално започнахме да издаваме многократни дългосрочни визи, командироваме в българските консулства в Русия допълнителен брой служители“, посочи министър Ангелкова.

Тя обаче споделя, че основната цел е да се разреши въпросът за  издаване на визи на руснаци направо на летището. „Работим по това заедно с Европейската комисия. Надявам се на положителен резултат“, посочи Ангелкова.

„В Брюксел не обсъждаме политически въпроси, а развитието на туристическия сектор. Струва ми се, че в ЕС се отнасят с разбиране към това и помагат при разработването на съответните механизми“, увери министърът.

По думите на Ангелкова „туризмът генерира около 9% от брутния вътрешен продукт в световната икономика и около 10% в европейската икономика“.

„В България туризмът носи 11-14% от БВП в зависимост от това доколко успешен е бил туристическият сезон – каза Ангелкова. - Това е индустрия, която осигурява работни места и влече след себе си други сектори от икономиката – хранителната промишленост, транспортът и други“.

Брюксел гледа благосклонно на развитието на туризма, добави още Ангелкова в интервюто.

Тя съобщи, че през тазгодишния сезон предлаганите туристически пакети ще се разширят и ще дадат нови възможности за пътешествия из България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Съвет

преди 9 години

Г-жа Ангелакова вместо да ходи в Москва и да се излага да беше отишла при Плювньо, пардон Плевньо да го посъветва да не бълва толкоз помия срещу Русия. Но вече е малко късно - много лесно се руши, а трудно се възстановява разрушеното.

38

Анонимен

преди 9 години

Bravo Ministar Angelkova! Tova znachi Bulgarski politik - qsno li ti e Boiko.Vreme e da se otuchish da tseluvash i blijesh - ti znaesh kakvo i kogo !

37

Анонимен

преди 9 години

Bulgarskite polititsi sa dolno prodajno pleme.Te nikoga ne sa rabotili v interes na Bulgaria - vinagi sagotovi za vlast i pari na vsichko. Imame nai dolnia,prodajen, lizach i bivsh komsomolski sekretar-prezi-dent (pretsedent) v tsialata ni istoriq - daje i Todor Jivkov ne beshe kato tozi merzavets,koito postoqnnopo povod i bez povod sipe ogan i jupel sreshtu RUSIA.

fallback