Атанас Атанасов Снимка: архив, Булфото

Реформаторите и БСП показаха, че имат резерви към пакета закони за службите, който ГЕРБ внесе в парламента. Под проекта са се подписали от ПФ, но никой от депутатите на РБ не е сложил подпис.

Шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов от ДСБ обяви, че това е случайно и че Блокът подкрепя законите. По-късно обаче разкри, че има няколко принципни различия между РБ и ГЕРБ около бъдещето на службите, и изрази надежда, че между първо и второ четене на законите те ще бъдат изгладени.

Още по темата
По-рано днес Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ са внесли закони за НСО, за НРС, за служба „Военна информация“ и общ устройствен закон за службите. Според тях разузнаването вече няма да е подчинено на президента, а на Министерски съвет.

Реформаторите обаче настояват, както има контраразузнавателен орган като ДАНС, да се създаде и разузнавателен. Атанасов припомни, че още в началото на мандата Реформаторите са внесли закон за създаване на Държавна агенция „Разузнаване“. Блокът е съгласен да има общо ръководство на разузнаването, но иска разузнавателния и контраразузнавателния орган да запазят своята автономия.

„Искането ни не е диаметрално противоположно на предложението на ГЕРБ“, категоричен е Атанасов. Той обясни, че няма пречка между първо и второ четене два от проектите на ГЕРБ да бъдат обединени и да се създаде общо ръководство на разузнаването, като се запази автономия на службите.

БСП пък нарекоха законите за службите претоплена манджа и припомниха, че преди няколко години ГЕРБ опита да ги приеме, но не успя.

Говорителят на червените Атанас Мерджанов обясни, че става дума за едни от най-важните закони. Той упрекна управляващите, че не постъпват сериозно, тъй като не са направили предварително обсъждане на законите. „Беше редно в парламента да се създаде контактна група, да се направи преглед на четирите закона, да приемем тези, по които има консенсус – закон за държавна агенция Разузнаване и за Военна информация“, каза Мерджанов. Според него законът за НСО и устройственият закон трябвало да бъдат сериозно преработени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase