Глинка Комитов Снимка: БТА

Очаквано парламентът избра Глинка Комитов за шеф на НЗОК. Той беше и единственият кандидат за поста и беше номиниран от депутатите от ГЕРБ.

Още по темата
Комитов е бил зам.-директор на НЗОК между 2002 и 2010 г., а след това – до 2013 г., - управител на Столичната здравноосигурителна каса.

Днес той оглави НЗОК с гласовете на 117 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ и БДЦ. 22 от БСП и „Атака“ бяха против, а 7 от ДПС се въздържаха.

От ДПС и БСП предупредиха, че го чакат сериозни предизвикателства. Според Хасан Адемов от ДПС бюджетът на НЗОК е пълен с подводни камъни, а и че ще има големи проблеми с методиката за лечение на някои заболявания, одобрена от МЗ. Мая Манолова от БСП пък настоя, че още от сега се очертават 100 милиона лева недостиг за лекарства.

Според нея дори не става дума за преразход, а за първоначално заложен недостиг на средства.

След половинчасов дебат пък здравният министър Петър Москов призна, че е съжалил, че е в дошъл в парламента.

„С моето присъствие започват да летят ескадроните и това влияе на избора, а след НОИ НЗОК е най-големият публичен фонд. Това тук е човек, който ще управлява 3 милиарда лева“, заяви министърът.

Според него, ако депутатите са били прочели поне половината от книгите, писани от Комитов за здравеопазването, дебатът за избора му нямаше дори да се състои.

„Това е един квалифициран, добър човек, избран да управлява НЗОК. Комитов е корав човек, суров и мястото на такива хора е в управлението на нашите пари в полза на пациентите“, похвали той Комитов.

Новият шеф на НЗОК пък обеща стриктно изпълнение на българското и европейското законодателство.

Той се ангажира Касата да управлява и изразходва събраните средства от вноските, но по начин, който ще е публичен и напълно прозрачен, както и стриктно да въведе контрола на разходите и на качеството на услугите, плащани от Касата.

Комитов обаче призова депутатите да разширят правомощията НЗОК да извършва по-широк контрол на качеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase