Светлин Танчев. Снимка: Булфото, архив

Само един депутат - Мартин Иванов, от осем, избрани с листата на ББЦ, остана вече на лидера на партията Николай Бареков.

Още по темата
Светлин Танчев и Георги Ковачев напускат ББЦ и остават в парламентарната група БДЦ, съобщиха днес двамата в отворено писмо до медиите.

Танчев беше заместник-председател на ББЦ, а Ковачев - член на Националния съвет на партията.

В края на миналата година ББЦ напуснаха не само дясната ръка на Бареков - Росен Петров, който пръв си тръгна, а и Стефан Кенов, Борислав Иглев и Христо Тодоров.

Тогава се появи и информация, че Георги Ковачев си тръгва с тях, а малко по-късно той обяви, че се връща в ББЦ, явно за да я напусне днес.

„Поради липсата на доверие към нас от страна на председателя на ББЦ Николай Бареков и трайното разминаване в политическите ни виждания считано от днес подаваме оставки от всички заемани от нас длъжности и не сме част от ББЦ“, се посочва в отвореното писмо на Танчев и Ковачев.

Депутатите отбелязват, че са останали плътно до Николай Бареков в един от най-трудните моменти за партията.

"Преодоляхме заедно тежкия политически удар в края на 2014 г. при напускането на трима народни представители с надеждата това да доведе до пълна мобилизация и съвършено нов облик на партията, с които редиците ни да започнат дългоочакваната подготовка за местни избори. И това не се случи", посочват депутатите. 

"Размяната на остри реплики, ултиматуми и заплахи през медиите премина границата на добрия тон. Въпреки това се опитахме да запазим баланса в парламентарната група, отчитайки всичко положително като принос от страна на лидера на партията, отделните народните представители и коалиционните ни партньори", отбелязват те.

Светлин Танчев и Георги Ковачев заявяват, че ще продължат да поддържат контакти с политическите структури на ББЦ.

"Категорично заявяваме готовността си за диалог и съвместна работа както с тях, така и с бъдещи партньори от политическия и неправителствен сектор, с които изповядваме сходни виждания за развитието на България", се посочва още в отвореното писмо.

Бареков пък заяви, цитиран от пресцентъра на ББЦ, още миналата седмица е внесъл писмено предложение до Контролния съвет на партията за изключване на Светлин Танчев и Георги Ковачев.

„Мотивите ми за това решение са системното гласуване на двамата в синхрон с групата на БДЦ в полза на управляващата четворна коалиция“, посочва той.

Според него двамата са отказали да му съобщят мотивите си, с които подкрепиха в пленарна зала и в бюджетната комисия тегленето на 16 млрд. външен дълг.

„С подадените от тях оставки днес те отказват да дадат това обяснение пред тези, на които дължат мандата си в Народното събрание - това са нашите избиратели и нашият партиен актив, който на 22 март трябваше да изслуша техните мотиви защо подкрепят ГЕРБ и управляващото мнозинство в парламента. Контролният съвет е приел още миналата седмица моите мотиви и е изключил двамата депутати, което всички ние приехме с голямо облекчение“, пише Бареков.

Трусовете в парламентарните редици на ББЦ започнаха още преди да е стартирало работата си Народното събрание. Тогава се оказа, че с преференция е избрана за депутат Ана Баракова, която беше призована от ръководството на партията да се откаже от мястото си в парламента, но тя отказа и стана първият независим народен представител, който се закле като такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase