Румяна Бъчварова Снимка: архив, БТА
fallback

Веселин Вучков вече не е министър на вътрешните работи, а поста пое Румяна Бъчварова. Това стана с гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ и БДЦ. 68 народни представители от БСП и ДПС бяха против, а „Атака“ не участва в гласуването. Един независим се въздържа.

Oще по темата

Минути преди да бъде избрана новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви престъпността и корупцията сред основните проблеми пред МВР.

Пред депутатите Бъчварова обясни, че е приела номинацията с ясното съзнание, че в МВР има нужда от реформи и че има достатъчно капацитет на професионално ниво.

„Приех номинацията, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена и разработена и няма никакво съмнение за посоката“, каза още новият министър. Тя допълни, че държи много да има резултати.

„Основните проблеми са битовата и организираната престъпност, корупцията в МВР и купуването на гласове, борбата с корупцията в обществото и реформата“, каза Бъчварова. Тя обяви МВР за лицето на държавността. „Ако не го направим по-красиво, няма да успеем“, обясни още тя.

Новият министър призна, че от дебатите около избора й е забелязала, че за депутатите две са важните неща – че е жена и че приоритетите на МВР са общи за всички.

Премиерът Бойко Борисов също се пошегува с пола на новия вътрешен министър. „Толкова години сме работили заедно, никога не съм делил хората на мъже и жени. Но днес сутринта, когато тя ми каза: „Нали няма да кажеш в биографичната ми справка коя година съм родена, разбрах, че е жена“, призна той.

Както Dnes.bg писа, Вучков се оттегли като вътрешен министър в сряда, 4 март, след като се оказа, че Министерският съвет няма да подкрепи предложението му да започнат процедури по смяната на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и на ДАТО.

Като мотиви за решението си Веселин Вучков посочи недоверието на премиера Бойко Борисов в него и съпротивата му срещу смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и на Държавната агенция „Технически операции“ Цветан Китов.

Основният му аргумент беше правно становище на Министерския съвет, според което Лазаров не може да бъде сменен въпреки влезлите в сила промени в Закона за МВР, според които отново президентът ще назначава главния секретар, защото заема мандатна длъжност.

Оставката на Вучков съвпадна с посещението на шефа на ФБР Джеймс Коми в София. Тя беше приета веднага от премиера Борисов, който пък се оплака, че му въртят „ченгеджийски номера“ и го държат „за шлифера“.

По-късно той номинира за поста вицепремиера Румяна Бъчварова и призова Лазаров и Писанчев да подадат оставки, въпреки че преди това твърдеше, че двамата се стараят и си вършат работата. Те го направиха в петък.

Министър-председателят обаче не поиска оттеглянето на Китов.

Проследете как минаха дебатите преди гласуването във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Веско

преди 9 години

Е,и Агата Кристи не е била в Скотланд ярд...

45

Яшко от махалата

преди 9 години

Ми нали България щяла да се възходи,благодарение на жена.Или поне такива са предсказанията на най-доказаните ясновидци.Защо да не е тази жена,какво и е?Тя да си върши работата пък другото ....

44

Анонимен

преди 9 години

само слепец не знае че на пинокио банкянски му диктуват американците кого да слага и махаи гербавите дупедати дето са правят на ощипани и камарилата около тяхкакто правилно казва бай-*** аку му рекат и магаре ще сложи за министърили както казваше един американски президент за един диктаторда той е бясно куче но е наше кучетова е

fallback