Снимка: БТА, архив

На фона на поредното бедствие в страната заради натрупания сняг, от финансовото министерство предлагат следващата година държавата да подпомага само бедните хора, чието имущество е унищожено.

Тази идея вече беше лансирана от финансовия министър Владислав Горанов, а промените в Закона за защита при бедствия вече са готови и са качени на сайта на МФ.

След бедствия, които са нанесли щети на имуществото, държавата ще подпомага единствено хора, които отговарят на редица условия по правилника на Агенцията за социално подпомагане.

Още по темата

Така ще бъдат защитени хората, които поради социалния и икономическия си статус не могат да застраховат имуществото си, пише в мотивите на финансовото министерство.

За да се получи помощ, трябва да са спазени всички изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) по отношения на съответния имот, тъй като конструктивните изменения в някои сгради биха могли да доведат до много по-голяма уязвимост при природни бедствия за такива имоти, които не отговорят на изискванията на Закона и другите приложими към строителството на сгради нормативи, предвиждат още предложенията.

Предоставяното от държавата подпомагане ще бъде до размера на данъчната оценка на съответните имоти.

Според експертите на МФ по този начин ще се създаде и стимул за местните власти да не поддържат необосновано ниски данъчни оценки на недвижимите имоти.

Те смятат също, че макар и да не се променя принципът, че застраховането на имуществото е доброволно, ще се увеличи броят на хората, които се застраховат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase