Снимка: архив, Булфото

България става първата държава от ЕС, която ще се възползва от помощта на Европейската комисия за развитието на нови научни способности. Това съобщиха министърът на образованието и науката Тодор Танев и еврокомисарят за науката и иновациите Карлуш Моедаш.

За България днес е много важен ден - не само национален празник, но и в отбелязването на напредък в областта на изследванията, посочи еврокомисарят. България е за пример, тя е първата, която се включва в новия инструмент за помощ от ЕК в тази област, добави той.

Моедаш поясни, че т. нар. инструмент ще разполага с около 20 милиона евро бюджет в следващите пет години. Срещу тези средства ще бъдат осигурявани съвети за подобряването на човешките ресурси в държавите от ЕС в областта на науката. Не става дума за пари, а за осигуряването на помощ за развитието на човешкия капитал, уточни еврокомисарят.

Развитието на иновациите, основани на конкурентни и качествени изследвания, са обща цел на Европа, заяви министър Танев. В последните години бяха създадени нови работни места единствено във високотехнологични фирми, които бележат ръст на продажбите от 26 на сто, отбеляза той.

По неговите думи бежанският въпрос е въпрос на грамотността в XXI век. Винаги, във всеки век, е имало проблем с грамотността. Пари, които се дават на хора, неподготвени да ги използват, са хвърлени на вятъра, коментира Танев.

Твърдо уверени сме, че правителствата решително трябва да преосмислят своята политика към изследователите и научните организации, за да разчитат на тях за създаването на ресурс от нови поколения изследователи и млади хора, способни да създават иновативни продукти, посочи той.

По неговите думи финансирането на науката в България е близо до трагично ниски размери. Надявам се, че скоро въпросът с финансирането ще достигне поне до мащабите отпреди кризата, но и това би било недостатъчно, отбеляза Танев.

Министърът коментира, че преодоляването на този  проблем би дошло с европейска помощ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase