Снимка: архив, Булфото
fallback

Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че вярва на парламентарната си група. Въпреки това той не се отказва от решението си да се оттегли от лидерското място в партията.

Oще по темата
Това стана ясно от думите на бившия президент след работно заседание на ръководството и на депутатите от АБВ.

На него беше решено да се свика Национален партиен съвет следващия петък, на който ще бъде прието или отхвърлено желанието му да се оттегли.

Първанов обяви, че подава оставка, след като депутатите му подкрепиха искането на ГЕРБ да се изтегли дълг от 16 милиарда лева въпреки неговото несъгласие. По-късно от групата на АБВ обясниха, че разминаването е дошло заради лоша комуникация и неработещи телефони.

Днес Първанов обясни, че на заседанието не е обсъждана оставката му. „Това не е форматът, в който се поставят и обсъждат оставки, а Националният съвет“, каза той.

Лидерът на АБВ даде да се разбере, че не е сърдит на депутатите си. „На парламентарната група вярвам. Това, че някой е изкривил информацията, че не е довел докрай изпълненията на Политическия съвет, е друга история“, каза той. Първанов призова оставката му да се тълкува и като протест към това, което става в парламента изобщо.

Първанов отново коментира ратификацията на дълга от 16 милиарда лева, обявявайки че в него има кухи числа и не е добре структуриран. „Това го призна и самият министър Горанов и то на финала на едно продължително обсъждане. Вместо да извадим разчетите, да направим сметките и да предложим нещо, което е изпълнимо, за да можем да успокоим хората“, каза още Първанов.

На въпроса дали може да отстъпи от намерението си за оставка, лидерът на АБВ обяви, че този въпрос ще коментира на заседанието на Националния съвет след седмица и на национална конференция след това. Конференцията е органът, който избира нов лидер, обясниха от АБВ.

„Г-н президентът не трябва да се оттегля от политиката, защото е нужен не само на АБВ, но и на България“, каза заместникът на Първанов Румен Петков след края на заседанието. Той обясни, че лидерът е предложил серия от мерки, които националният съвет да обсъди. По-късно бе разяснено, че става дума за предложения, с които да се контролира харченето на дълга от страна на кабинета.

„Ситуацията очевидно не предполага бурна радост от всички“, отвърна Петков на въпроса имало ли е напрежение по време на днешното заседание.

Трендафил Величков от ръководството на АБВ пък се обърна към всички, които са се зарадвали преждевременно, че АБВ е слаба и в раздор с перифраза на Хемингуей: „Слуховете за нашата смърт са силно преувеличени“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 9 години

Първанов е Българският Путин,по негово време бяха избити 149 ду6и показни разстрели.Хубаво го гледаите тои е по мръсен и от Доган.Братя Маргините са негови изпълнители.Всичко го знаят.

26

учуден

преди 9 години

Трендафилее, не се изказвай неподготвен. Да си чувал нещо за Самюъл Лангхорн Клемънс /Марк Твен/

25

Анонимен

преди 9 години

Срам ме е от Първанов, както ме е срам и от Плевнелиев.

fallback