Снимка: архив, БТА
fallback

Депутатите върнаха окончателно мобилните камери на пътя. Контролът с тях ще започне да се осъществява отново до три месеца.

Oще по темата
Това стана с промени на второ четене в Закона за движение по пътищата. С новите текстове парламентът реши и КАТ да предупреждава предварително в кои участъци ще има камери.

Контролът с мобилни камери беше забранен в началото на януари миналата година с решение на Върховния административен съд. Съдиите решиха, че употребата им е противозаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани.

Поправката за мобилните камери беше внесена с мотивите, че заради забраната им шофьорите са станали по-недисциплинирани, а инцидентите и жертвите на пътя са се увеличили.

Депутатите решиха още, че КАТ трябва предварително да предупреждава къде ще бъде осъществяван контролът с камери. Това ще става чрез специални пътни знаци, чрез медиите или на интернет страницата на МВР.

Промените в Закона за движение по пътищата бяха приети с кратки дебати. По време на тях Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт поиска от дефиницията за мобилна камера да отпадне уточнението, че тя работи в присъствието на контролен орган, който поставя началото и края на работния им процес. Според Байрактаров наличието на контролен орган създава предпоставки за манипулация.

Депутатите обаче не се съобразиха с искането му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

с,Стефаново 2007 г.

преди 9 години

Бестселари от рекетьори,: Имаш ли химикал,(за да ви напише с колко ,цифри карате и да не чуе бръмбара) , спрели са беден , и ритат по резервоара , ИТУКА ЛИ НЯМА,АМИ С КО КАРАТЕ, и щото са се изложили като кифладжии,продължават ,АМИ ШЕ ПИШЕМ ТОГАВА, повече било ама не ги искали веднага,НИЕ ЗА КО СТОИМ ТУКА НА АСФАЛТА, инъче интилигентни хора,възпитани.ама се ослушеат....

47

николай

преди 9 години

До 10, мнение 42: В един от щатите си направили експеримент - всички знаци от забранителни ги направили препоръчителни и ПТП намалели. Изглежда не само българина е на принципа "Той ще ми каже къде да скачам... и скочих 10м в десно!"

46

николай

преди 9 години

Съгласен съм да има такива камери и глоби, независимо, че вече два пъти горя. Но постовете да са на наистина опасни места, полицая да е до патрулката и да контролира, да всява респект. А не да седят на разни "хранилки" скрити като мишоци в храстите и да гледат с бинокъл за свежа плячка. Това е работа за воайорите, не за държавен контролен орган. Кръстовище насред полето, знак СТОП, вижда се на 200-300м, че няма нищо, естествено намалих за завой... "Сержант Воайоров, не спряхте на знак СТОП"

fallback