Снимка: Булфото
fallback

Няма да се жалят ресурси за сигурността на българските граждани и тези на ЕС, което е от първостепенно значение, декларира външният министър Даниел Митов.

Дипломат № 1 заяви, че конфликтът в Близкия изток и т.нар.“Ислямка държава“ са прекалено близо до границите на България, за да може да си позволим да не обръщаме много сериозно внимание на въпроса.

Днес правителството одобри доклада на междуведомствената работна група, която беше инициирана с решение на МС от декември за промяна в законодателството заради променящата се среда за сигурност и заплахите от тероризъм.

Митов напомни, че това е дебат, който се води както в рамките на ЕС, така и на световно ниво, и страната ни е длъжна да отговори на променената среда за сигурност и на заплахите, които съществуват.

Министърът напомни, че вече са предприети определени мерки – засилване на граничния контрол на българо-турската граница, на българо-сръбската граница, както и по отношение на въздушния транспорт и др.

Митов заяви, че обменът между службите у нас и с партньорските служби от ЕС е засилен и се подобрява.

„Българските граждани трябва да са сигурни, че държавата прави всичко необходимо, за да защити сигурността им и да се справя с феномените на световния тероризъм – такъв, какъвто го виждаме днес“, подчерта външният министър.

С решение на правителството от днес се предвижда създаването на четири междуведомствени групи към МВР с участието на представители от МВнР, Министерството на правосъдието, ДАНС и ДАБ, които да предложат изменения и допълнения в Закона за чужденците, Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, Закона за българските лични документи и Закона за убежището и бежанците.

Учредява се и междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието с участието на представители на академичните среди, която да изготви сравнително-правен анализ на уредбата, свързана с тероризма и да предложи промени в Наказателния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Петров

преди 9 години

Това американско *** дори не знае Български език,а скоро се очаква да да ни вмени,че хамбургера с ГМО и хормони е националното ни ястие!ПОЗОР

10

:-)

преди 9 години

Митов, ти си менте, ако не си забелязал още....

9

сова

преди 9 години

Този взе да открехва вратата къде ще се харчат парите от 16 милиарда ваем. Ясно купуваме оръжие от битака.И друго министре кой е заплаха за България от изток Русия ли имаш предвид? Заплахата е правите вие като приютявате чужди войски на страни враждебни на Русия. Като има бази у нас на най големия агресор на света.

fallback