Снимка: Булфото, архив

ДПС се възмути от неспиращите посегателства върху джамии, сгради на мюфтийството и клубове на партията в Благоевградско. С декларация от парламентарната трибуна движението призова вътрешният министър и отговорните служби да открият извършителите и да ги предадат на правосъдието.

Зам.-шефът на ДПС Алиосман Имамов припомни, че поредното нападение е било преди няколко дни – на 22 февруари, върху сградата на районното мюфтийство в град Гоце Делчев. Тя осъмна с надраскана с обидни свастики и надписи.

"Подобни вандалски прояви на нетърпимост и крайни форми на ксенофобия подхранват страховете от ескалация на напрежението в района“, обяви Имамов. Той обясни, че тревогите на ДПС още повече се засилват от факта, че това не е изолирано явление в Благоевградско.

"Районното мюфтийство е обект на многократни прояви на подобни вандалски актове“, каза депутатът и допълни, че старата джамия в Гоце Делчев и мюсюлманският храм до Благоевград също са били осквернявани.

Многократни ксенофобски атаки били извършвани и срещу клуба на ДПС в Гоце Делчев.

"С дълбоко съжаление и тревога отбелязваме, че досега не са открити извършителите на тази религиозна и етническа омраза в района“, каза още депутатът. Той се възмути и от това, че нападенията се представят като криминални и хулигански прояви.

"Убедени сме, че подобен подход е не само погрешен, но и опасен, защото в никакъв случай не води до ограничаване и ликвидиране на подобни ксенофобски деяния и до адекватни санкции срещу тези, които ги провокират и извършват“, каза Имамов.

Той призова вътрешният министър Вучков да намери извършителите на нападенията и добави: „В името на общото ни минало, настояще и бъдеще“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase