Снимка: архив Булфото

На следващото си редовно заседание другата седмица кабинетът ще излезе с предложение за директор на ДАНС, главен секретар и ръководител на държавна агенция „Технически операции”. Тогава ще стане ясно дали сегашните шефове - Владимир Писанчев, Светлозар Лазаров и Цветан Китов, ще запазят постовете си или ще бъдат сменени.

Още по темата
Това стана ясно от думите на вътрешния министър Веселин Вучков. Самият той обяви, че ще издигне своя кандидатура за главен секретар на МВР. Министърът е сред основните критици на сегашния главсек Светлозар Лазаров и едва ли той ще бъде фаворитът му.

Въпросът кой да е шеф на трите служби скара сериозно партньорите в управляващата коалиция преди седмици. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е доволен от работата на Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев и че не смята да ги сменя. Направените от тях грешки Борисов оправда с това, че са изпълнявали заповеди на бившия премиер Пламен Орешарски.

Реформаторите и Патриотите обаче поискаха смяната на Лазаров, Писанчев и шефа на ДАТО. На тяхна страна застана и президентът, който се противопостави на мнението на премиера.

„На 4-ти март ще обсъдим въпроса на МС и ще стартираме процедура съобразно новите правила на променените закони за ДАНС, за МВР и за СРС”, каза днес вътрешният министър.

Той обясни, че кабинетът ще предложи на президента кого да назначи за председател на ДАНС, главен секретар на МВР и ръководител на държавна агенция "Технически операции".

„Законите са категорични, трябва да има нова процедура. Аз тогава ще предложа своето име”, обясни още Вучков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase