Снимка: архив, Булфото

Напрежението в АБВ след неочакваната подкрепа на партията за тегленето на новия дълг от 16 милиарда лева набира скорост. След като лидерът на формацията Георги Първанов обяви, че подава оставка заради това, депутатите от групата признаха, че не са го уведомили за решението си да гласуват за заема. Причината – липсата на координация, при която дори и телефоните понякога не работят.

В същото време стана ясно обаче, че решението за подкрепа на дълга е взето в присъствието на трима зам.-председатели на партията.

Още по темата
„Решението не е взето само от парламентарната група, но и от политическото ръководство“, уточни зам.-шефът на ПГ Кирил Цочев. Той допълни, че е друг въпрос, ако има липса на комуникация между групата и ръководството на партията. След множество въпроси той отговори с „не“ на питането дали Първанов е бил уведомен, че депутатите са променили коренно решението си как да гласуват за дълга.

От думите на депутата Иван Славов пък стана ясно, че неработещи телефони може би са попречили на АБВ да уведоми лидера си, че ще гласува против желанието му. „Недостатъчна координация - това е единственото обяснение. Както ви е ясно, президентът не беше в парламента“, отговори той на въпроса защо Първанов не е бил информиран. „Допуснете, че не всеки път телефоните работят. Вие сте живи хора“, отвърна Славов на питането защо депутатите не са информирали Първанов по телефона.

Въпреки явното прехвърчане на искри между депутатите и техния лидер от групата на АБВ обявиха, че не са предали Първанов и няма да го предадат. „Той е честен човек, той е основател на партията и има право да направи, каквото счита“, каза Цочев. Депутатът обясни и че групата няма отношение към оставката на лидера, защото тя се подава и гласува пред политическото ръководство на партията.

„Не сме толкова наивни, за да изолираме президента и лидер на партията, напротив – демонстрираме с всички средства нашето уважение и доверие към него“, каза и Славов.

Междувременно се появи кулоарна информация, че освен Първанов, оставки са подали и част от членовете на националното ръководство на партията, а бившият президент е призовал и други да го направят. „Това изобщо не ни касае“, коментира Цочев, а Славов отрече информацията.

Депутатите от АБВ отрекоха и информациите, че Румен Петков е изиграл основна роля при обръщането на решението на партията за дълга. Групата нарече победа приемането на ратификацията за заема и дори призна, че е горда от това.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase