fallback

Категорично осъждаме терористичните атаки в Париж срещу списание "Шарли ебдо", както и тези в Дания и сме решени да отстояваме свободата на изразяване повече от всякога. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Мадрид, където по негова инициатива се провежда среща на върха на евролевите, съобщиха от екипа на Станишев.

На форума се обсъждат горещите теми на Европейския съюз и борбата срещу тероризма е една от тях. В декларация участниците в срещата отхвърлиха всяка форма на нетолерантност, дискриминация, враждебност или насилие над отделни общности.

Левите лидери осъдиха и опитите на крайнодесните партии да извлекат ползи от тези атаки, като отговарят със собствени кампании на омразата.

От ПЕС са категорични, че основният отговор срещу терористите и екстремистите е единството. "Всички европейски страни са изправени пред заплахата от тероризъм. Ето защо отговорността в Европа трябва да бъде споделена и отговорът на тази заплаха трябва да бъде единен", каза Станишев.

Според участниците в срещата без върховенство на закона не може да има сигурност. "Няма да позволим фанатизмът да диктува как да използваме свободата на словото, нито да ни накара да изградим по-затворени или нетолерантни общества. Вярваме, че борбата срещу радикализацията и екстремизма трябва да бъде водена с превантивни мерки на местно, регионално и международно ниво",  се казва в приетия днес в Мадрид документ.

"Настояваме за по-силно европейско сътрудничество в сферата на сигурността, съдебното и полицейско партньорство, както и по отношение на борбата с финансирането на тероризма, заявиха участниците в срещата.

Сергей Станишв коментира в Мадрид и влизането на България и Румъния в Шенген.

"Както знаете, България и Румъния все още са извън Шенген. Това не отговаря на европейските стандарти", заяви той.

"Докато двете страни са извън шенгенското пространство, не може да има ефективно сътрудничество в сферата на сигурността. Особено в тази ситуация на несигурност и тероризъм в Европа не е нито ефективно, нито справедливо двете страни да продължават да са извън Шенген", каза още Станишев.

Според него трябва и новият европейски план да е насочен към инвестиции, нови работни места, растеж и реиндустриализация, защото икономиите не са довели до желаните резултати.

"Политиката на затягане на колани в Европа се провали. Тя не може да ни изведе от кризата. Необходимо е промяна в подхода.", коментира той.

Участниците в срещата, поискаха достойни минимални заплати за всички европейски граждани, както и изравняване на заплащането на мъжете и жените в Евросъюза. Те се обединиха около идеята, че бюджетните икономии не са довели до желаните резултати за ръст на икономиките и работа за гражданите на Европа.

"Скорошните избори в Гърция показаха тотално отхвърляне на драстичните политики на съкращения на Тройката", заявиха в декларацията левите на форума в Мадрид. Те поискаха повече пари за програмата "Младежка гаранция" и възможност за младите до 30 години да се включат в нея.

От ПЕС настояха за такса върху финансовите трансакции, чрез която финансовият сектор да допринесе до увеличаване на приходите за евробюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Mengeme

преди 9 години

Pak ni iznenada toz mudrec.

14

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 9Shte kazjat "NE", ama kompromatcheto za vseki e gotovo da obikoli sveta i da pokazje na izbiratelite i koeto e istina, i osobeno - koeto ne e istina. Edni tsentrali sa mnogo pecheni v tazi infofrmatsionna dejnost, ama mnogo, shtoto i mnogo im plashtat, ta i majka si shte krustjat Marija Magdalena, kakvo ostava za njakakvi si evropejski lidercheta.

13

Анонимен

преди 9 години

До доA kolko "amerikantsi" - usari, demek.

fallback