Томислав Дончев. Снимка: Министерски съвет

По линия на европейската солидарност не може да се отпуска финансиране за модернизация и превъоръжаване на въоръжените сили. Това заяви в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика.

Той посочи, че няма възможност по оперативните програми да се случи финансирането на въоръжените сили, като подчерта, че приоритетите на правителството в сектор "Отбрана" залагат превъоръжаването като национална отговорност на всяка страна членка на НАТО и това трябва да се случи с ресурсите на самата държава.

„Има ясна забрана да се използват средства от еврофондовете за купуване на въоръжение, униформи и издръжка“, каза Дончев. Но уточни, че има други социални проекти, по които такова финансиране е напълно допустимо.

В ЕС не съществуват и общоевропейски фондове за отбрана, така че допълнителни средства могат да се търсят по други проекти, каза още той. „Мой приоритет е да се изчистят възможностите и там където има възможност за финансиране, то да се осигури“, заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев отбеляза, че в системата на отбраната има други ведомства, които могат да получат еврофинансиране. „Тук изискването е подобни звена, част от системата на Министерството на отбраната, да са в конкуренция с всички останали, например болници“, уточни Дончев.

Относно питането дали през бюджета на Министерството на отбраната чрез продажба на имущество, старо въоръжение и ненужна техника има възможност за финансиране Дончев каза, че е редно при наличието на ненужни активи без приложение след продажбата им приходите да бъдат вкарани в други активи, а не за текуща издръжка.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase