Снимка: архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов обяви, че той и държавата имат нужда от още половин година спокойствие, "за да минем през изпитанията". Това обясни той в интервю за вестник "Преса". Ако главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев са сгрешили, ще ги сметя, каза още премиерът. Той обаче уточни, че според доклад на ДАНС те са работили добре. Борисов предупреди партньорите си, че няма да търпи ултимативен тон от никого.

Още по темата
„Изключително ценя мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов, готов съм да се посъветвам с тях по всеки въпрос. Но ултимативен тон няма да приема от когото и да било”, обяви Борисов в интервю вестник „Преса”. Така той коментира искането на Реформаторите и Патриотите да бъдат сменени шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар.

Борисов ги обвини, че не са представили мнението си първо пред групата на ГЕРБ, а после пред медиите.
Министър-председателят призовава и всеки, който има претенции, да отиде да му ги каже. Той обяснява и че не харесва някой да го притиска или да му внушава.

„Достатъчно компромиси съм направил за коалицията, за да не се отчете колко съм диалогичен. Нося пряка отговорност за тези хора”, казва още Борисов. Той припомня и че по разработката „Червеи” върви проверка и изразява убеденост, че виновниците ще станат ясни и ще понесат отговорността си.

„Искам да се напише с големи букви, че виновниците за тези скандали не са в службите, виновниците са Орешарски, Чобанов и Йовчев и политическите сили, които стоят зад тях”, обяви още премиерът.

Той обяснява и че ако началникът на Лазаров го е карал да прави глупости, той ги в правил, защото е получил такива указания. Според Борисов Орешарски трябва да си понесе отговорност като премиер, защото той е прекият началник на хората от службите. „Надявам се прокуратурата да извади всички виновни. Ако Лазаров е сгрешил, той сега се старае много, ще го сменя. Същото важи и за Писанчев”, казва още министър-председателят.

Премиерът обаче цитира доклад на ДАНС, в който е посочено, че двамата са се справили добре.

Той обявява и, че разчита на диалог по въпроса, както се е случило и с пенсионната реформа. „Въпросът не е в смяната на началниците. Разбирам изкушението на колегите да подменим кадрите в службите. Резките промени обаче ще разклатят тези служби, а това ще внесе недоверие и страх в обществото”, категоричен е Борисов.

Той допълва: „Като нищо до 2-3 месеца ще имаме нов полицейски или шпионски скандал и отново ще влезем в стария цикъл на дестабилизация на държавата”.

„На всички ни омръзна от ченгеджийски скандали. Не искам повече да влизам в тях”, казва още премиерът. Той допълва и че си е взел поука от това, че по време на първия мандат неговото управление е получило достатъчно удари. Борисов успокоява хората, че никой не е подслушван.

„На мен и на тази държава ни трябва поне още половин година спокойствие, за да минем през изпитанията”, казва още Борисов и допълва, че всички тези разправии в момента отместват дебата за реформата в МВР и в службите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase