Снимка: архив, Булфото
fallback

Освен ГЕРБ и ПФ поиска да се въведе мораториум за износ на дървесина и дърва за огрев за срок от три месеца.

Предложението на коалицията също е входирано в деловодството на парламента, като искането е мораториумът да влезе в сила от 6 април тази година.

Oще по темата
Причината за това е, че голяма част от хората смятат, че безразборната сеч е довела до наводненията, сполетели страната ни.

В решението на мораториума е посочено, че министърът на земеделието трябва да започне преговори с представители на дървообработващата, мебелната и целулозна промишленост за сключване на дългосрочни договори за гарантирана доставка на дървесина до края на година, посочи Валери Симеонов, съпредседател на ПФ.

Патриотите искат също правителството да определи режим за износ на необработена дървесина, както и да се задължи Изпълнителната агенция по горите да създадат нормативен режим за недопускане похабяването на дървесина.
 
В мотивите си от обединението посочват, че в България няма национална политика за възможността за реализация на необработена дървесина на най-изгодни външни пазари.

Това създава предпоставки за спекулативни, контрабандни сделки със суровината, предупреждават от ПФ.

В горския сектор от дълго време цари сива икономика. Има „цигански сечи“ от ниско квалифицирани и безотговорни бригади наети от привилегировани фирми за сеч, пише още в мотивите към проекта на мораториум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

борислав

преди 9 години

Просто намалете финансовите планове.

7

Анонимен

преди 9 години

До Валери Симеонов: Инициирайте законодателна промяна в закона за горите. Да не се извършва извозване на дървесина от горите за времето от началото на м. наември до край на април. Тежката техника наречена джугани и праги разораха горските пътища и коловозите стигат до 50-60 сантиметра поради това че е мокро. Пътищата не се рекултивират. Ловджиите реват.Населението не могат да се придвижват до земеделските си имоти.

6

scott

преди 9 години

умирам от смех.начи само ше се сече, без да се изнася. щот бизнесот трее си върви, нема как иначе.

fallback