Снимка: Министерство на енергетиката
fallback

В срок до 31 май 2015 г. ще бъде взето окончателно инвестиционно решение за изграждане на интерконектора България – Гърция. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис на двустранна среща по време на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

Oще по темата
По думите на Панайотис Лафазанис гръцкото правителство ще работи активно за развитие на енергийните проекти между двете страни, които са от взаимен интерес. Той потвърди, че проектът за изграждане на газова връзка между нашите две страни е именно такъв.
 
Министър Петкова информира гръцкия си колега, че страната ни е изготвила Пътна карта с разписани дейности и срокове за реализацията на проекта. Планира се газовата връзка да бъде въведена в експлоатация до 2018 г.

„Този проект е стратегически за Европейския съюз и е определен за проект от общ интерес”, припомни още тя.

С цел ускоряване реализацията на интерконектора българското правителство потвърди държавна гаранция в размер на 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. Извършена е оценка на въздействието на околната среда. Пред финализиране е приемането на Подробен устройствен план за проекта.

С оглед по-добрата организация на работа и оптимизиране на сроковете Теменужка Петкова предложи партньорите в съвместното акционерно дружество да работят в непрекъсната комуникация до завършването на проекта. Двамата министри бяха категорични, че общата им цел е гарантиране сигурност на доставките в рамките на европейската общност.

Интерконекторът Гърция-България е от първостепенно значение за диверсификация на доставките не само за България, а и за региона на Централна и Югоизтона Европа. Проектът е ключово звено и за реализацията на инициативата на България, Гърция и Румъния за изграждане на Вертикален газов коридор. Очаква се той да свърже газовия коридор Север-Юг с Южния газов коридор. Интерконекторът ще даде възможност и за осъществяване на газови доставки от съществуващия и планираните нови терминали за втечнен природен газ в Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

ха ха ха

преди 9 години

*** си вкара автогол. Без Южен Поток Сърбия остава без газ. До сега подпираха Гърците да се уфлянкват, ама Сърбия приритва и не могат открито да се противопоставят. Веднъж тръгнал интерконектора ще трябва да предложат конкурентна цена за да ги пуснем да минат. Рубладжиите остават на мизерно финансиране. Виждам бъдеще по-светло от сега.

3

:-)

преди 9 години

Шансът с Южен поток приключи. Следващият ще дойде след 25-30 години. До тогава ще се правят подобни срещи, на които ще се взема решение да се вземе решение след няколко месеца.

2

Анонимен

преди 9 години

До 3.Направо, обсъждане, стратегиим, срещу, екшън планове и така от края на 90-те останаха само приказките.

fallback