Снимка: архив, Булфото
fallback

БСП внесе промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ и в Закона за частните съдебни изпълнителни, с които цели да се облекчи положението на задължените лица.

Само за миналата година частните съдебни изпълнители са събрали един милиард лева от длъжници, а висящите дела, които предстои да бъдат събрани тази и следващата година, са за над пет милиарда лева, коментира Мая Манолова, която е сред вносителите на поправките.

Като пример тя посочи случай, при който за 700 евро дълг, е запорирана цяла заплата на депутат от предишния парламент, запориран е и апартамент в София, както и всички земеделски земи на семейството в Северна България.

Левицата предлага да бъдат намалени таксите, които се дължат на частните съдебни изпълнители, защото сега за задължения от 400-500 лева, се плаща такса от 4000 лева.

С направените предложения се предвижда сборът на таксите по изпълнението да не надвишава размера на задължението. Освен това се въвежда и възможност за намаляване на пропорционалните такси в случаите, когато длъжникът плати изцяло или частично задължението в срока на доброволното изпълнение.

Социалистите предлагат още да може да се обжалва данъчната оценка на недвижимите имоти.

„Сега се продават на безценица. Продадоха на безценица имоти и съсипаха човешки съдби“, коментира Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Джедай Мастър

преди 9 години

"Освен това се въвежда и възможност за намаляване на пропорционалните такси в случаите, когато длъжникът плати изцяло или частично задължението в срока на доброволното изпълнение." Какво ще ги намаляват? Ако изпълни доброволно задължението си, защо длъжникът изобщо трябва да дължи такси за принудително изпълнение - това си е чиста кражба.

8

аз

преди 9 години

Намаляват на съдебните изпълнители прехвърлят ги на банките за такси.От левия джоб та в десния.

7

Ботев

преди 9 години

Тая Мая се сетИ за ЧСИ-тата.. Добър ден, как спа Майо? Дали закона за ЧСИ не го приехте при 3-та коалиция Сергей-Царо-Доган? Не направихте ли тогава и БНБ да е над закона?

fallback