Снимка: архив Булфото

Главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван с указ на президента по предложение на правителството. Това стана с окончателното приемане на текстове от Закона за МВР, внесени от депутати от ГЕРБ.

С предишните изменения в закона, приети от бившите управляващи, това правомощие на държавния глава беше отнето, което предизвика ГЕРБ да обвини БСП и ДПС, че причините са политически.

С приетите от предишния парламент изменения главният секретар се назначаваше от правителството по предложение на министъра.

След като беше предложен новият Закон за МВР от ГЕРБ, опозицията пък обвини, че целта е да бъде отстранен от поста настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, спрямо когото имаше сериозни критики от страна на бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Красимир Янков от БСП заяви по време на дебата днес, че назначаването на главния секретар с участието на президента е формула по презумпция, че главният секретар трябва да е с длъжност генерал-майор, а сега реалностите са други и настоя държавният глава да не го назначава, но мнозинството не прие искането му.

За главен секретар може да бъде назначен човек с десет години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които пет да са на ръководна длъжност, записаха депутатите днес в закона.

Това означава, че настоящият главен секретар отговаря на тези условия. Видно от професионалната биография на Лазаров, той покрива изискванията, тъй като от 1999 до 2002 г. е бил в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), от 2002 до 2008 г. – в бившата Национална служба "Сигурност" (НСС), от 2008 до 2013 г. е бил началник на отдел в ДАНС, а от 6 юни 2013 г. е главен секретар на МВР.

В същото време обаче е и възможно и да бъде сменен след влизането на закона в сила заради новите правила за назначаването на главен секретар.

Главният секретар на МВР е висшата професионална длъжност в министерството, която организира основните дейности на системата и отговаря за изпълнението им, решиха още народните представители с приемането на текстовете от закона.

Освен това той ще планира и организира действията при защита при бедствия и дейността на спешния телефон 112.

Създава се и нов пост в МВР - на административен секретар, който ще е висш държавен служител и ще се назначава от министъра. За административен секретар може да се назначи държавен служител, който има пет години стаж в МВР. Неговите функции ще са да не допуска конфликт на интереси и корупция, като за целта има право да получава информация от всички структури на МВР.

Депутатите решиха още, че министърът на вътрешните работи ще получава информация за използваните СРС-та от служителите.

Според Красимир Янков обаче не е ясно на кой етап точно той ще получава информация.

Нека да съхраним сега действащата практика професионалното ръководство да може да си свърши работа без да има смесване на политическото и професионалното ръководство, призова той, но мнозинството реши друго, което го провокира да коментира, че управляващите вмениха цялата отговорност на министъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase