Снимка: архив, БТА

Неизвестни лица във Варна събират пари от името на лидера на ДСБ Радан Кънев и други депутати с обещанието той да им издейства подкрепа в конкурса за частни нотариуси, организиран от правосъдното министерство. За това съобщи самият Кънев. Той е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев за измамата.

„Очаквам да разпоредите разследване на случая, като идентифицирате лицата, организатори на тази измама и повдигнете обвинения на виновните“, е написал Кънев в сигнала си.

Пред медиите той обясни, че до него е стигнала информация, че са искани суми в размер на над 200 000 лева и той знаел за повече от един човек, който я е предоставил, очаквайки подкрепа в конкурса.

Пред медиите Кънев обясни, че измамата е дело на хора, свързани с политиката във Варна. „Нито аз, нито който и да е от РБ не участва в подобни практики на търговия с влияние“, декларира лидерът на ДСБ. Той се обърна към измамените, че никой от хората, прибрали парите, не се е свързал с него и не възнамерява да го направи.

Кънев нарече схемата класическа измама и класически опит за уронване на престижа на РБ и опитите за съдебна реформа. „По всяка вероятност става дума за организиран опит да бъде опорочена идеята на съдебната реформа чрез подобни манипулации, уличаващи представители на РБ в корупция“, каза лидерът на ДСБ.

Той изрази недоумението си от това, че има хора, които се хващат на подобни измами. „Това показва по какъв начин се е работило до момента в България, защото явно за мнозина това звучи достоверно“, каза още Кънев.

Той отказа да назове имената на хората, които мамят от негово име, защото информацията му за личността на организаторите не е потвърдена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase