Снимка: архив Булфото

Изявленията, че са подслушвани протестиращи срещу кабинета Орешарски, са гнусна лъжа и постановка. Това обяви вътрешният министър от правителството на БСП и ДПС Цветлин Йовчев, по време на което е стартирала разработка „Червеи“. Пред „Нова телевизия“ той обвини наследника си на поста, че умишлено е внушил лъжата с подслушването.

Бившият МВР шеф разказа, че на въпрос дали са подслушвани протестиращи миналата седмица Веселин Вучков е обяснил, че са установени много тежки нарушения и цитирал части от доклад на Йовчев пред КСНС, който касае протестите. В него обаче не е ставало дума за следене на протестиращи, а на полицаи и разработката не е имала нищо общо с протестите и правителството на Пламен Орешарски.

Още по темата
„Дали човек, който е направил това, и хора, които участват в тази постановка, имат място в политиката? Кой ще има доверие в момента във вътрешния министър?“, попита още Йовчев. Той беше категоричен, че като гражданин вече ще има "достатъчно съмнения" в работата на Вучков, защото той манипулира информация.

„Представете си как би реагирал премиерът, ако този министър му занесе доклад, на базата който би трябвало да вземе решение. Ще рови в папките ли?“, попита бившият МВР шеф. Той заподозря и че партньорите на България вече ще трябва да гледат къде е слънцето, когато вътрешният министър им каже „Добър ден“.

Цветлин Йовчев обясни, че разработката „Червеи“ е имала за цел да намери къртица в МВР. „Била е насочена към хора, които са се облагодетелствали, осигурявайки нерегламентиран достъп до системата за служебно ползване на полицията“, каза вътрешният министър. Той обясни още, че за това е имало разрешение на съда, че информацията не е била класифицирана и че случаят не е политически. Йовчев категорично отрече да става дума за изнасяне на информация към протестиращи или противници на кабинета „Орешарски“.

„Можете ли да подслушвате купчината вестници, която стои до вас? Не можете. Но може да следите дали някой от екипа ви ги ползва без разрешение“, обясни образно „Червеи“ Йовчев. Той беше категоричен, че премиерът е тежко подведен от тези, които са вдигнали бомбата с подслушването на протестиращи.

Бившият вътрешен министър нарече манипулация и скандала с „опорните точки“, изтекли от неговото министерство по време на протестите срещу кабинета на Орешарски. „Никога не са правени такива опорни точки. Когато се твърдеше, че член на моя кабинет ги е изпратил, той въобще не е бил на мястото, откъдето са пратени. Някой ги е написал и за да им придаде тежест, беше лепнал МВР“, обясни още бившият министър.

Блогърът и деен участник в протестите срещу кабинета "Орешарски" Иво Божков не прие като чиста монета думите на Йовчев. „Няма как система, която е вършила нередности, да си го признае. Очевидно всеки се защитава“, каза той. Според Божков трябва да има разследване и парламентарна комисия, която да проучи случая.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase