Снимка: БТА

Използването на Шенген от някои страни в ЕС като инструмент за натиск върху България да изпълнява ангажиментите си в правосъдие и вътрешен ред е политически контрапродуктивно, заяви в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, която участва в Съвет Общи въпроси.

По думите на Кунева не може гранични страни като България и Румъния, които са в близост до размирни зони, да бъдат лишавани от всички мерки за сигурност, които предлага Шенгенското пространство, особено в този момент.

Още по темата
Вицепремиерът допълни, че България изпълнява своите ангажименти и посочи като положителни стъпки приемането на стратегията за съдебна реформа, изготвянето на административна реформа в МВР и подготовката на плана за борба с корупцията.

Пред съвета, чиято основна тема са мерките за борба с тероризма, Кунева посочи, че българското присъединяване към Шенген ще бъде принос към сигурността на съюза. Тя заяви, че страната ни покрива критериите и би следвало да се възползва от всички предимства, които членството предлага по отношение на сигурността и проверката на преминаващи лица.

Кунева коментира още, че България подкрепя мерки като заздравяването на европейската рамка за борба с тероризма, обмяната на информация с Европол, приемането на директивата за информация на авиопътниците и предотвратяването на нелегалния трафик на оръжия през Западните Балкани. Tемата за сигурността и борбата с тероризма ще бъде основна и за Европейския съвет в четвъртък.

Вицепремиерът съобщи още, че на днешното заседание е взето решение преговорите за прехвърлянето на неизползваните през 2014г. средства по европейските фондове да продължат. Те трябва да приключат до май, за да може държавите-членки да стартират работа по изпълнението на оперативните програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase