Илияна Йотова. Снимка: БСП - Варна

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова обвини кабинета, че няма ясна позиция за конфликта в Украйна.

„Има ли позиция на българското правителство, лично аз не съм разбрала. Ако има, нека премиерът да излезе и честно да я заяви пред българския народ“, призова  тя във Варна, цитирана от пресцентъра на БСП.

Още по темата
Според нея разделението за кризата в Украйна не е разделение между европейските граждани и правителства.

„Последните совалки на президента на Франция Франсоа Оланд и на германския канцлер Ангела Меркел показват, че в Европа има разбиране за това пред каква голяма опасност сме изправени всички ние“, коментира Йотова.

Тя изрази надежда, че с усилията на всички европейски правителства, с разбирането от страна на руското правителство и с отстъпките, които трябва да направи Украйна, в близките дни ще бъде постигната договореност  и спиране на военните действия.      

„Предложението на САЩ за въоръжаване на украинската армия е абсолютно неприемливо за всички европейци. Тук е голямата разлика между Америка и Европа“, посочи Йотова.
      
Евродепутатът разкритикува и позицията на президента Росен Плевнелиев, който заяви на срещата за сигурността в Мюнхен миналата седмица, че се намираме в състояние на „студен мир“.

„Чия е позицията, която той изрази там - на българските граждани, на Министерския съвет, на Народното събрание или негова лична?“, попита риторично евродепутатът и поясни, че становище на Народното събрание по въпроса няма.

Илияна Йотова допълни, че опитите на депутатите от БСП да наложат в парламента дискусията за санкциите срещу Русия са останали безрезултатни.

Тя попита от чие име говори г-н Плевнелиев, след като основните български институции не са дали мнение, не са направили опит за дискусия по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase