Снимка: БТА
fallback

Завършени са разговорите с Европейската комисия за проекта за обновяване на спешната медицинска помощ в България с европейски 85 милиона евро и предстои да се уточнят само отделни детайли. Това съобщи в Русе на пресконференция министърът на здравеопазването Петър Москов.

С тези средства ще бъде подменен автопаркът от линейки и ще бъдат обновени центровете за спешна помощ, които ще станат активни медицински звена с възможности за диагностика и престой на пациентите до 24 часа. Ще се променят и спешните приемни на болниците, посочи министър Москов.

Дългият път за подготовката на проекта е вече извървян и предстоят обществените поръчки, уточни министърът. По думите му сега три милиона български граждани имат достъп до спешната медицинска помощ, а в края на проекта през 2020 г. всичките седем милиона българи ще бъдат обхванати от това обслужване, като до 30 минути то ще стига до тях.

Министър Москов съобщи, че чрез повишеното възнаграждение в спешната помощ и новия начин за специализация на студентите навсякъде е повишен интересът за постъпване на нови кадри. В столичната спешна помощ например са подадени молби за назначениена десет нови лекари.

Петър Москов говори в Русе и за проблемите в кръводаряването. През тази година здравното министерство разполага с допълнителни 30 на сто повече средства за него, но те, според министъра, не са достатъчни. По думите му трябва да се работи за връщане на чувството за солидарност при кръводаряването, както е в целия свят, а не да се разширява платеното снабдяване с кръв. Министър Москов каза, че изгражда решение на този проблем, но смята, че е рано да го съобщава.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

факти

преди 9 години

До ден днешен -9-ти февруари 2015 година-4 месеца и 4 дни от датата на която ГЕРБ РБ И ПФ са на власт няма нито една нова линейка.Заплатите за януари са ни старите.Линейките и апаратурата също.Работя в ЦСМП вече четвърт век.Писна ми от лъжи!Единственият министър дето не излъга бе Десислава Атанасова.

22

Анонимен

преди 9 години

До 26 -нищо не ви се разбира,,на български ли се опитвахте да пишете..господине:-)

21

Анонимен

преди 9 години

Vsichki "reformi" sled 1990 g. sa 'RAZTURU KUSHTA - NAPRAVI KOLIBA'. A v zdraveopazvaneto sa prestupn, zashtoto direrktno ubivat horata. Njama profilaktika, njama priemstvenost v individualnija lecheben proces, njama sledene na zaboljavaneto. Lekari luzjat bezpardonno, bezotgivorni sa, a i nekvalifitsirani. DOKATO NE SE ZAPOCHNE NA LEKARITE DA SE PLASHTA SLED REZULTAT, V BG NJAMA DA IMA ZDRAVEOPAZVANE. Nikude i za nishto ne se plashta ej taka - bez da znaesh zashto. Samo u nas - na lekarite!

fallback