Даниел Митов Снимка: БТА
fallback

Центърът на НАТО в София ще бъде комуникационен и персоналът му ще бъде наполовина от български военни, а останалият персонал ще бъде от други държави членки на Алианса, каза външният министър Даниел Митов, който участва днес в представянето на петото издание на годишния доклад "Европейски външнополитически бележник 2015" на Европейския съвет за външна политика.

Oще по темата
На въпрос дали ще искаме от Украйна да се спазва принципът на доброволност за мобилизация на етническите българи там, Митов посочи, че първо трябва да се провери дали такъв проблем съществува, дали има непропорционална мобилизация сред етническите малцинства, като напомни, че в Украйна има не само етнически българи.

Сверяваме информацията и ще получим реална картина. От друга страна, ще трябва да видим по какъв начин да реагираме на хората, които искат да не бъдат излагани на опасност и които са с български етнически произход, каза министърът.

На реплика, че вече има клипове, които могат да му бъдат предоставени, за това как български села в Одеска, Донбаска област се бунтуват срещу набиращите ги украинци, Митов посочи, че знае фактите. Въпросът е как българската държава реагира на това и ние ще си съставим план, за да можем да реагираме, добави той.

Попитан дали се планира хуманитарна помощ за етническите българи, особено в Донбас, Митов отново посочи, че в момента се прави оценка на ситуацията на място. Ясно ни е какво се случва, ако трябва хуманитарна помощ, ще изпращаме и ще се опитаме да помагаме на хората от български произход в Украйна по всякакъв начин, каза министърът, цитиран от БТА.

Той напомни още, че България търпи натиск от миграционна и бежанска вълна, което по думите му трябва да стане ясно на всичките ни партньори от ЕС. По конфликта в Украйна Митов отбеляза, че ЕС и България поддържат позиция за мирно и демократично решаване на кризата. Спазването на договореностите от Минск е основата, върху която конфликтът може да започне да се решава. Трудно можем да разчитаме в момента на това, че има добра воля за решаването на конфликта, а санкциите са единственият инструмент, който Европа има, за да се опита да възпре агресия, каза Митов и добави, че тяхното увеличаване или намаляване зависи от това как се развива този конфликт.

Даниел Митов отбеляза, че Русия е важен партньор за Европа и добави, че отношенията бяха градени с години и бяха разрушени за няколко месеца, не по вина на ЕС.

За разширяването на ЕС Митов заяви, че е важно държавите, които вървят по пътя на европейската интеграция, да знаят, че България ще продължава още по-силно да подкрепя техния избор към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

FELIKC

преди 9 години

КАКВА ДЬРЖАВА СМЕ КОГАТО ЕДНО МЕЖДУНАРОДНО СПОРАЗУМЕНИЕ Е ПО-- ГОЛЯМО ОТКОНСТИТУЦИЯТА НИ----ПОЗОР ОСТАВКА *** ПРОДАЖНИ

83

Боил

преди 9 години

Г-н Министър говорите за натиск към България от страна на нелегално преминали държавната граница.Решението е много просто,прибираме си Българите от Украйна ,изхвърляме нелегалните нарушители и имаме повече от половин милион здрави и корави Българи издържали на руската и украйнската асимилация.Здрав генетичен материал.Не трябва да допускаме наши българи да гинат в чужда война!!!!!!

82

съветник

преди 9 години

До еаНе знам какво сме правили на *** през 1913 година, но ще е по-разумно да не им се репчим през 2015 година! Защото от историята знаем, че един от страничните ефекти на бабаитлък с гол *** е жестоко гъзоболие!

fallback