Снимка: архив БТА
fallback

Интеграцията на бежанците не е само въпрос на добро желание, а и на национална сигурност, изтъкна силовият вицепремиер Меглена Кунева при представянето на концепция за работата на Държавната агенция за бежанците от председателя й Никола Казаков.

Oще по темата
Кунева подчерта, че чужденците са тук, у нас, и трябва да станат част от обществото и да дадат своя принос – като работят и плащат данъци, децата им ходят на училище и т.н.

„Разбирам резервираната реакция на българските граждани, но нямаме полза от бежанци в гетата. Животът в гетото може да породи насилие и интеграцията е в интерес на всички ни“, заяви още вицепремиерът.

Утре на заседание на Министерския съвет Кунева ще внесе съвместно с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и вътрешния министър Веселин Вучков проект на решение за създаване на единен национален съвет за миграция и интеграция.

По думите й в момента няма такъв функциониращ орган, има няколко стратегии, предвиждащи различни съвети, което е административен хаос.

Работна група, ръководена от зам.-вътрешния министър Красимир Ципов, работи по проект на единна актуализирана национална стратегия в областта на миграцията и интеграцията.

Готвим и план с мерки за интеграцията на лица, получили убежище, съобщи още Кунева. По думите й този въпрос е свързан и с хуманността.

Вицепремиерът съобщи и че екипът й работи по предложения за законодателни промени, които да улеснят прилагането на успешен интеграционен модел у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

баба ти

преди 8 години

Тая безсрамница не помисли за БЪЛГАРИТЕ когато затвори АЕЦ и унищожи селското стопанство а мисли за бежанци.Толко много са мизерстващите наши та да храним чужди.Милионите взела за лобизъм да ги даде и да ги храни.Аз цел ден съм на нивата с мотика.децата ми на гурбет в тугината.Копам и плача тая от мене пари да взима.Да им приседнат до девето коляно

84

Бегай бежанецо

преди 9 години

Нямаме никаква полза и от Куна. Работа да. Тежка и непривлекателна за ромските ***. Всеки отказал довиждане. Лицата с пари да плащат дневна такса престой.

83

шопче 40 г.

преди 9 години

не съм съгласен с тая! безплатните училища са придобивка на българските граждани, а не за чужденците. НЕ може да се харчат пари за тях от бюджета на нашите деца за образование! Не може да се дават социални помощи на хора, нямащи нищо общо с БГ а нашите родители да живеят в мизерия с жалките си пенсии! Това е геноцид! да излизаме на улицата и да ги гоним тия от парламента с тенджерите и звънците! ако не си тръгват, да вадим пушките от тавана! *** нямат работа тука, да си вървят в маймуния

fallback