Николай Ненчев. Снимка: Булфото, архив

Военният министър Николай Ненчев е категоричен, че няма мобилизация на резервисти и слуховете за това са спекулации.

Още по темата
„Имам усещане, че слуховете, че се готвим за война, идват от Русия", коментира той по Нова телевизия заради появилата се информация, че българската армия пуска повиквателни и мобилизира военнослужещи, готвейки се за военни действия.  
 
"Това са спекулации. Източниците на тази информация са едни и същи. Хората, които създават истерия, са едни и същи. Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората. Тази дезинформация премина всякакви граници. Тя иска да създаде усещането, че ние правим нещо, насочено към Русия или към Украйна", увери министърът, като категорично отрече да тече мобилизация.
 
По думите му става въпрос само за справка и актуализация на списъците.

„Това не е изпращане на повиквателни. Изпращаме писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка. Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство - защото в българската армия има и жени", поясни Ненчев.

Той увери, че такива проверки се извършват периодично и в случая се касае за около 3000 души.
 
В същото време министърът подчерта, че състоянието на българската авиация никак не е добро. Няколко руски "МиГ"-а предстои да бъдат ремонтирани, и то от Русия. В тази връзка той изрази мнение, че българската техника не е съвместима със стандартите на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase