Снимка: БТА, архив
fallback

Лидерът на АБВ Георги Първанов призна, че съжалява заради позицията на БСП да отхвърли предложението за съвместна работа на местните избори.

Oще по темата
Според него обаче мотивът на левицата, че подобно сътрудничество е невъзможно с партия от дясно мнозинство, не е приемлив.

„Как се чувстваше БСП в дясното правителство на тройната коалиция”, коментира  Георги Първанов по bTV.

По думите му в момента левицата се е върнала в своя „сектантски” период.

Той запита защо лидерът на ПЕС Сергей Станишев е станал и евродепутат, когато е можело на негово място в ЕП да отиде друг „много по-ефективен и полезен за България политик”.

Според Първанов е важен въпросът доколко Станишев и лидерът на ББЦ Николай Бареков, които са в комисията по енергетика в ЕП, са успели да защитят българския енергиен интерес, когато става дума за пазарите и за преодоляването на кризата.

Президентът подчерта, че АБВ е социален коректив вътре във властта и изреди направеното от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, който по думите му е един от най-добрите министри в правителството заедно с регионалния министър Лиляна Павлова и вицепремиера Томислав Дончев.

Първанов определи стратегията за съдебна реформа като „слаб документ” и подчерта, че не трябва да се работи само в светлината на един или друг доклад на Брюксел.

„Борисов се е снишил, той е много по-различен от Борисов в първия мандат, той се обажда твърде рядко”, коментира Първанов. По думите му в момента има стратегическо сближаване между ГЕРБ и ДПС с хоризонт към президентските избори.

Лидерът на АБВ посочи, че ако наистина управляващите са зад президента Росен Плевнелиев, би трябвало още от сега ясно да го заявят. Липсата на изказване в тази посока според Първанов значи, че се обмислят и други варианти.

Според него след наводненията в страната институциите показват бързи действия, но липсва превантивната функция, защото не се чистят коритата на реките и язовирите и да се спре безразборната сеч.

Той посочи, че партията му е поискала мораториум върху износа на дървесина, защото „отворените врати към нашите съседи позволяват безразборна сеч”.

По думите му това искане на АБВ не е било прието в този си вид и по-скоро се говори за ограничаване и по-висок контрол, но тепърва трябва да се видят резултатите.

Първанов напомни, че по настояване на зам.-председателя на НС от АБВ Росица Янакиева, която почина преди десетина дни, при обсъждането на Бюджет 2015 са заделени 10-15 млн. лева за общините, които да се използват при екстремни ситуации.

„Можем да построим по-малка част от магистралите, но този проблем не можем да го оставим”, категоричен беше Първанов, който допълни, че водните бедствия имат тежък психологически ефект върху цялата държава.

Президентът запита защо е било закрито министерството на извънредните ситуации, без да се създаде аналогична структура, която да действа при бедствия.

Лидерът на АБВ коментира и думите на екоминистъра Ивелина Василева, според която заради климатичните промени, трябва да свикнем с природните бедствия. Георги Първанов напомни, че в историята е имало периоди на засушавания и тежки наводнения.

„Не бива да свикваме, ако видим такава тенденция, трябва да заложим такива управленски решения, които да предотвратят такива бедствия и аварии”, категоричен беше Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 години

АБВ-партийката на дс,кгб мутрафоните...Всички в нея се събудиха тази сутрин "демократи"...агент Гоце седефа най-вече....

21

Анонимен

преди 9 години

predatel.

20

бб

преди 9 години

от цялата мисъл на Гоце,най е вярно,че станишооглу трябва най сетне да си замине в москва и да освободи място на по кадърни без издути бузи можещи !!...... Станишев плаче вече за гроб !!

fallback