Снимка, архив Булфото
fallback

Заместник-главния прокурор Борислав Сарафов заяви, че докладът на ЕК е положителен за Прокуратурата и това не го изненадва. Пред БНТ той обясни, че институцията е похвалена не само заради идеята за децентрализация, а и заради видимия напредък по дела за корупция, особено сред представителите на местната власт, макар като цяло да се забелязва липсата на присъди по тях.

Oще по темата

За мен и колегите ми е “страшна тайна какво върши БОРКОР”, отбеляза той по повод искането в евродоклада за създаването на орган, който да координира институциите в борбата с корупцията.

Там се извършва някаква аналитична дейност, но докладите им нямат стойност. „Не е ясно нито какво прави този орган, нито какви са резултатите от дейността му”, допълни Сарафов.

Според него е необходима реална, действена борба срещу корупцията, срещу организирана престъпност, а не само декларации и анализи.

Той е убеден, че държавата винаги е по-силна от организираната престъпност.

Много дела се започнати срещу знакови фигури от престъпния свят, много от тях са осъдени на първа или втора инстанция, други се укриха като братя Галеви и Брендо, коментира Сарафов и призна, че “невъзможността да се изпълнят присъдите е проблем за Прокуратурата и цялата страна”.

Заради това Сарафов посочи нуждата от ново законодателство. Според него електронната гривна за хора с присъда изглежда добро решение и трябва да се въведе.

Той обясни, че премиерът Борисов е дал много полезни съвети на разследващите и "спомогна за решаването на някои от случаите в последно време.

Сарафов коментира и случая КТБ като предположи, че сръбските власти едва ли ще върнат Цветан Василев у нас. Той се мотивира с факта, че са изминалите няколко месеца в очакване и забавяне на екстрадицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

Европроектите са форма на купуване на предатели и еничари.. В днешно време народа ги нарича ***.. Поради тази причина най-големите престъпници , убийци , крадци наркотрафиканти и контрабнадисти са недосегаеми.. *** и шпионите на ЦРУ никога не ги съдят.

8

правник

преди 9 години

бреи голямо ликуване че доклада признава че има съдебна система и че неказва директно че тнр съдебна система все още официално нее посочена като клон на организираната престъпност

7

Анонимен

преди 9 години

Евродокладът е положителен за прокуратурата! Не се самозаблуждавайте! Колкото работи прокуратурата , толкова и съдът. Има ненаказана престъпност, има битова престъпност колкото си щете, има знакови убийства повечето не разкрити, има корупция на всякакви етажи, не четете ли преса. С какво се хвалите че сте повече?, че и положителен доклад. Боже.

fallback