Снимка: архив БТА
fallback

Антиромската истерия, вместо да бъде осъдена, качва рейтинги. Тази констатация направи лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация, посветена на деня на Холокоста. Днес се навършват 70 години от освобождаването на концлагеристите от Аушвиц.

Oще по темата
„Загиналите в концентрационните лагери 6 милиона евреи и милионите роми и много други представители на непокорни „неарийски” народи всъщност олицетворяват образа на различните, които са били използвани от тоталитарната националсоциалистическа идеология за формиране на представата за врага”, пише Местан. Той допълва, че този враг е трябвало да бъде унижаван, изтласкван, репресиран и унищожен.

Лидерът на ДПС отбелязва и че омразата и воюването срещу различните продължават и днес под формата на ксенофобия и изблици на расизъм, дори и в страни-членки на ЕС. „Примерите са налице, за трагично съжаление, и в България, в която лидери на политически сили - официални коалиционни партньори на днешното управление, крачат на Луков марш във възхвала на генерал – проводник на нацистка идеология”, пише Местан.

Според него фактът, че антиромската истерия, вместо да се осъди, качва рейтинги, „проявява риска узаконеното насилие от едно време да отстъпи пред днешното безразличие и конформизъм”.

Лидерът на ДПС заключава, че с унищожаването на хитлеризма и националсоциализма човечеството не е унищожило ксенофобията и омразата към различните. „Заклеймяването на нацизма и заклеймяването на съвременната ксенофобия имат един и същи демократичен корен и ценности”, пише той.

Той призовава споменът за насилието отпреди 70 години да не умира, защото само така няма да се допусне ново насилие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

uuuuuuu

преди 9 години

МАЗЕН ТУРЧИН

87

46727

преди 9 години

Какво е ОСВИЕНЦИМ?- Едно добро начало.

86

Анонимен

преди 9 години

MESTAN I VOLEN SIDEROV SA ZA ZATVORA

fallback