Росен Плевнелиев. Снимка, архив БТА

Политологът Огнян Минчев високо оцени ролята на президента Росен Плевнелиев през изминалата година и посочи като сериозен успех начина, по който се е справил със задачата да формира служебно правителство и то във време на тежка правителствена криза.

Пред БНР той заяви, че това е сериозно изпитание във връзка с ограничените правомощия, които има президентската институция по конституция.

„Интересното е, че това е първият президентски мандат, в който се налага два пъти да се формира служебно правителство. Най-важното през тази година от мандата на Плевнелиев беше именно формирането за втори път през последните две години на служебно правителство“, оцени той.

По думите му позитивното през тази година е свързано с поемането на тази отговорност и осъществяването на един успешен мандат на служебното правителство.

Според политолога политическите събития са поставили Плевнелиев в нетипична роля за един президент, защото ролята му е да бъде посредник. На него обаче му се е наложило да се позиционира като страна в един изключително драматичен спор през 2013-а година, когато отново имаше правителствена криза още в началото на годината и „когато контрапродуктивни сили се бяха обединили, за да идват на власт", каза политологът.

Президентът тогава застана в позиция на националния интерес и понесе изключително силна кампания на негативизъм по отношение на себе си, смята Минчев.

Сега, след формирането на настоящата коалиция между ГЕРБ и РБ, за президента излизат на преден план определени деликатни взаимоотношения с партията, която го издигна на този пост, смята политологът.

На въпрос дали Плевнелиев в момента е успял да се еманципира от ГЕРБ, Минчев заяви, че на първо четене няма някакви сериозни взаимоотношения между партията и президентската институция.

Още по темата

„От друга страна, сякаш има определени зависимости под повърхността. Но дали са зависимости, или са определени политически отговорности – това може би ще трябва да се каже във времето. Очевидно е, че основният проблем на президента с ГЕРБ ще бъде дали тази партия ще го номинира за следващ мандат“, смята  Минчев.

В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че може да се мисли за идеята за жена президент, но след ден разясни, че се е шегувал.

По думите на политолога пред настоящия президент има два хода. Единият е Плевнелиев да се опита да си изработи собствена политическа база, чрез която да се кандидатира за втори мандат, а другият - да приеме решението на партията, която в момента стои зад него.

Според Минчев обаче хипотезата Борисов кандидат-президент не е изгубила своята значимост, макар че на този етап е рано да се каже, защото до следващите президентски избори остават почти две години.

Политологът коментира и отношенията вътре в президентската двойка

"Това, което се случва в президентската двойка, е без прецедент. Вицепрезидентът винаги е играл ролята на човек, който се намира в двойката, за да изпълнява определени поръчения, дадени му от президента. Маргарита Попова успя да се еманципира и тази нейна роля президвика доста коментари", каза той.

Според него това се е отразило зле на институцията и е водило до дестабилизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase