Снимка: БТА
fallback

ДПС призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов и предупреди, че ако това не се случи, ще инициира вот на недоверие. Лидерът на движението Лютви Местан обаче направи изричната уговорка, че вотът няма да е за секторната политика „здравеопазване“, а заради „непригодността на Москов“ да е министър.

Oще по темата
Поводът за искането стана острата реакция на здравния министър заради нападенията над лекари. В края на миналата година Москов обяви в Народното събрание, че са регистрирани 225 случая на насилие над медици като 175 от тях са в ромски махали.

В писмен отговор до ДПС обаче министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е информирал, че случаите са едва 17 и те са предимно заплахи и чупене на стъкла на лечебни заведения.

„Ние смятаме, че човек, който излъга законодателния орган и въз основа на собствената си лъжа прибегна до езика на омразата и се прояви като откровен ксенофоб, не може да е министър в кабинет на европейска България и очакваме премиерът да поиска оставката на Москов. Ако Борисов не стори това, ПГ на ДПС ще започне консултации за иницииране на вот на недоверие заради ксенофобските изяви и лъжи, които изрече Петър Москов “, отсече днес Местан.

Той уточни, че вотът няма да е за секторна политика, защото ДПС остава вярно на заявката си да даде не дори 100, ами 300 дни толеранс на правителството.

„За ксенофобски прояви нашата толерантност ще е нулева“, предупреди Местан, който обвини персонално Москов в използването на езика на омразата.
 
ДПС ще търси подкрепа от всички народни представители за вота на недоверие, защо по думите на лидера на движението става въпрос за легитимността на правителството и е въпрос на отговорност на всеки един депутат да подкрепи инициативата или не.

„Не поставяме срок на премиера, но от днес всички знаят отговора на Вучков за вербални заплахи и счупени стъкла на здравни пунктове и твърденията за 225 нападения над лекари“, добави Местан.

Той предупреди, че ако няма отговор от страна на премиера или Борисов откаже да отстрани Москов, движението ще информира дипломатическите представители у нас, здравните министри на останалите страни от ЕС, както и еврокомисаря по здравеопазването.

„Ще сезираме задължително и главния прокурор, защото тук става дума за нарушение на разпоредбите на НК за езика за омразата“, закани се Местан. Според него твърдението на Москов за 225 нападения е изключително опасно манипулиране на общественото мнение.

„То се изразява в изграждане на образа на врага, с който носителят на доброто трябва да се пребори и това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло, но тази манипулация никак не е безобидна, защото на основата на измислена от него статистика Москов разгърна цяла една кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял един етнос“, коментира Местан.

Той припомни и думите на здравния министър, който определи ромите като хора, избрали да живеят като скотове, заради което ще бъдат третирани като скотове.

„От ПФ използваха израза „човекоподобни“ и днес разбираме какво имат предвид реформаторите, когато заявиха, че те нямат идейни различия с патриотите“, продължи с упреците Местан.

Лидерът на опозиционната партия призна, че не е оптимист и за управленската програма, която кабинетът ще представи утре. Според него това няма да е управление на реформите заради идейната несъвместимост между партиите във властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

Анонимен

преди 9 години

До даскал 207Ще ме прощаваш ама не ставаш за даскал щом се вързваш на този театър. Играта беше ясна още когато ДПС започнаха да се дърлят с БСП миналото правителство. Скритият коз на ГЕРБ в това управление е ДПС, които управляват и подкрепят задкулистно. И тук за да не подскача твърдия електорат на ГЕРБ ще поясня, че театралните заложби на политиците последните години крайно намаляха и поставените пиески са ужасно плоски. Та за лаиците ДПС е "извън" властта.

179

БРАННИК

преди 9 години

Местан да го хванат момчетата, които го охраняват, да го вържат за теглича и да го влачат от Бояна до пред народното събрание. Към тези, които го пазят - не ви ли е срам, предатели.

178

Анонимен

преди 9 години

Избор, нещо са ти криви сметките. При избори сега, Патриотичния фронт и Атака ще удвоят процента си, ГЕРБ най-много да го запазят, а куците реформатори на Пръмова и сие, както и ББЦ са аут от парламента, завинаги. АБВ също може да спечели. Но най-важното е ДПС да бъде извън властта и да бъде обявена за противоконституционна!

fallback