Снимка: БТА, архив
fallback

"Мерките, свързани с бежанците, трябва да са хоризонтални, а  не да са фокусирани единствено в дейността на една отделна институция. Вярвам, че ефективната интеграция на бежанците зависи от успешното партньорство на централната и местната власт", е подчертал ръководителят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси в МС и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на среща с представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците Роланд-Франсоа Вейл. Това съобщават от МТСП.

Oще по темата
Той е изтъкнал, че социалната интеграция на бежанците е сред водещите теми на министерството и по тази причина в бюджета на МТСП са предвидени над 400 000 лева за социална интеграция на бежанци - за обучения на български език и за разнообразни мерки, които да насърчат включването им в заетост.

За ефективната реализация на средствата, обаче, министърът е отбелязал значението на доброто сътрудничество и с неправителствения сектор, както и с гражданските организации и доброволците.

В разговора с Роланд-Франсоа Вейл Калфин е подчертал още необходимостта от спешно изготвяне и приемане на Национален план за действие по интеграцията на бежанците (НПДИ) за 2015 г.

Очаква се документът да е готов в най-кратки срокове и да подобри работата в изпълнение на приетата на 4 юли 2014 г. от Министерския съвет Национална стратегия за интеграцията на лицата, получили международна закрила в Република България.

България ползва опита и добрите практики на други държави членки на ЕС като Франция, Австрия, Унгария и Дания при разработването на Стратегията, е уточнил министърът. В документа се предвижда записване на мерки и услуги в сферата на достъпа до образование и обучение по български език, заетост, признаване на квалификации, здравни грижи, социално подпомагане, жилищно настаняване и обществена интеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

Няма ли да се връщат в държавите си

11

Бригадир с каскет

преди 9 години

А за здравеопазване и образование на българите нямате, нали???А пенсионерите, дето цял живот са работили да ни построят България, сега крадат бучка сирене в магазина ОТ ГЛАД.

10

Анонимен

преди 9 години

ZA BALGARITE -DA UMIRAT -ZA TERORISTITE PO 1000 LV NA MESZ BRAVO KIALFA, NEKA UMIRAT BALGARITE OT GLAD

fallback