Томислав Дончев. Снимка: БТА

Трудно е да се каже дали проектът "Южен поток“ е отплувал в небетието, обяви в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.  Той посочи, че страната ни още не е официално уведомена от Русия за прекратяване на действията, макар че не могат да бъдат пренебрегнати изявленията на руските политици на толкова високо ниво.

"Южен поток” не е българо-руски проекта, а от „едната страна стои Русия, а от другата – ЕС", припомни още вицепремиерът. Според него в момента България е много активна в опит да изясни позицията на Русия по „Южен поток” и след като стане ясно какво се случва с проекта, имаме алтернативи.

Дончев припомни, че дори и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е бил изненадан от последната позиция на Русия по въпроса за доставката на газ за Европа. Припомняме, че в сряда ръководителят на „Газпром” уведоми комисаря, че Русия планира да спре изцяло транзита на газ през Украйна и количествата да преминават през планирания газопровод между Русия и Турция – "Турски поток".

Европейските средства трябва да бъдат стимулант, а не основа на растежа на българската икономика, категоричен беше още Томислав Дончев. Той повтори още, че ГЕРБ няма да отказва подкрепа за своите решения.

"Имаме ясен коалиционен формат и ясен пакет от политически сили, които подкрепят правителството”, заяви Дончев в отговор на въпрос за подкрепата, която правителството може да получи от страна на ДПС.

Вицепремиерът обаче допълни, че е напълно възможно някои от коалиционните партньори да не са съгласни с някои решения, а други идеи да получат широка подкрепа и от други партии, "не само от ДПС”.

Посещението на американския държавен секретар Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас е знак от една страна за силната външно-политическа подкрепа, но от друга – че страната ни е близо до „окото на бурята”, допълни още вицепремиерът.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase