Джон Кери. Снимка: архив, Reuters
fallback

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София за разговори за разнообразяването на енергийните доставки на страната, която е силно зависима от руския газ, предаде Франс прес.

Първият американски дипломат ще се срещне с премиера Бойко Борисов, встъпил в длъжност след няколко месеца политическа криза. "България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост", е заявил представител на Държавния департамент.

България зависи от Русия за доставките на 85 на сто от потребявания газ. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня АФП.

Oще по темата

"Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85 на сто от една страна за газовите си доставки", заявява същият източник от Държавния департамент. "Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и ЕС".

Очаква се Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция и да обсъди въпроса за строеж на нов ядрен реактор в българската АЕЦ "Козлодуй", построен от американската фирма "Уестингхаус".

Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от ЕС, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава АФП. В петък предстои среща на Кери с френския президент Франсоа Оланд в Париж.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

303

Анонимен

преди 9 години

Кери подготвя основното - размачква и маринова пушечното месо.. После пак Русия ви нападнала... Иначе имаме 15хил американски военни + 120 танка... *** народ, слаба държава, едни и същи грешки... Колкото и тояги да удариш на българския гръб - малко са

302

pi

преди 9 години

takmo obratnoto - usa se nujdae strashno mnogo ot bg narod i bg teritoria. usa ima ogromna nujda ot silnata podkrepa na bg. sega e momenta za nezabavno padane na vizite.

301

а2

преди 9 години

принципно се възхищавам на кери щото успя да се договори с арабите да смъкнат цената на петрола, което удари русия много зле (америка успя да постигне целите си), но... това с идването му в българия беше просто смехотворно. на мен лично ми беше смешно през цялат пресконференция, все едно гледаш някакъв робовладелец от 18ти век... Как посмяха от канал 1 даже и да питат за визите дори не знам.

fallback