Снимка: архив, Булфото
fallback

Процесът по саниране на панелките започва. Управляващите вече са пуснали в ход информационна кампания за програмата, а на 28 януари предстои да бъде одобрена методиката. Реалното приемане на заявленията ще бъде през февруари. За кампанията са отделени 1 млрд. лв., с които ще бъдат санирани около 4000 блока.

Това обявиха от ГЕРБ, чиято младежка организация информира и депутатите за процеса. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше част от предизборната кампания на управляващите. През първата година държавното саниране ще е 100% безплатно за хората.

Шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев опроверга информациите в медиите, че кампанията по санирането ще обхване едва 200 блока. „Така ще излезе, че санирането на един блок ще струва 5 млн. лв., което е абсурдно“, каза той. Депутатът обяви, че с 1 млрд. лв. ще бъдат санирани около 3000 – 4000 блока.

Средствата ще бъдат осигурени чрез Българската банка за възстановяване и развитие. Парите ще бъдат дадени на общините, които ще бъдат отговорни за целия процес, обяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Няма фиксирана сума, която ще получи всяка община. “Ще стимулираме етажните собствености да се състезават“, казаха от ГЕРБ.

Добрев пък припомни, че България е на последно място в Европа по енергийна ефективност. „Използваме три пъти повече енергия да топлим един квадрат от своето жилище от германците. При положение че доходите в двете държави са доста различни“, отбеляза депутатът.

Темата беше повдигната и по време на парламентарния блиц контрол. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че има идея собственици, които поемат ангажимент за ремонт на асансьорната уредба, да са с предимство за саниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Анонимен

преди 9 години

Неуважваеми млади дри....ци от ГЕРБ, не престъпната ви полупартия (но пълна групировка) "започва" саниране, а България го започва (ако въобще тръгне, а не се открадне всичко от приближените ви фирми и се прелее в бездънната ви касичка)! Знаем какви са апетитите и на така наречения Президент на нещастната ни държава точно в енергийната ефективност! Полуграмотното ви ръководство го оставям без коментар. Битието на вардянина и бивша дребна Мутра, която възвеличавате за полубог си е все същото!

128

Анонимен

преди 9 години

Gerb ne me kefiha,no ako naprawqt towa s saniraneto - az 6te glasuwam za tqh na sledwa6tite izbori!

127

Анонимен

преди 9 години

първо да си санират партията като се подложат на детектора на лъжата и на хипноза за кой колко е крал

fallback