Снимка: БТА
fallback

Реформата на Европейския съюз и сътрудничеството между България и Великобритания в рамките на ЕС и НАТО обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и британският министър на външните работи Филип Хамънд, който  е на посещение в България по покана на българския външен министър.

Oще по темата

Плевнелиев и Хамънд се обявиха за ускорени мерки за завършване на Единния европейски пазар, който ще направи ЕС по-конкурентоспособен след период на икономическа и финансова криза и ще осигури растеж и нови работни места.

Двамата обсъдиха енергийната сигурност на Европа и на страните от Югоизточна Европа. Беше подчертана необходимостта от ускорена диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка на енергоресурси, като за целта ефективно могат да бъдат използвани средства на Плана за стратегически инвестиции, обявен от Европейската комисия.

България ще разчита на британска подкрепа за финансиране на проектите за енергийна свързаност, които страната ни представи за финансиране пред ЕК, стана ясно още по време на срещата.

Пред държавния глава британският външен министър постави въпроса за изпълнението на ангажиментите на страната ни по отношение на разходите за отбрана, съгласно решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 година.

Президентът Росен Плевнелиев се съгласи, че заложените в бюджета за 2015 година разходи за отбрана не отговарят на поетите съюзнически ангажименти и изрази надежда, че ще бъдат осигурени допълнителни ресурси за модернизация на въоръжените сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 9 години

Doide za drugo Hamand!Te vchera po novinite mai drugo kazaha, che Britaniq neshte eftina rabotna raka ot Balgariq za Brutaniq!

25

Анонимен

преди 9 години

Роска , Европейския Пазар е създаден през 1957г от 12 държави ( наречен още Иконом.Съюз на БОГАТИТЕ) . По късно влиза Гърция, Испания , Португалия . И Съюза придобива и политически значение.Бедните никога няма да стигнат 12-те богати , конкурентноспособни държави.Остават си бедни ( но като България по-бедна и обедняваща няма !)

24

Анонимен

преди 9 години

Аз мисля че никой не може да разбере светлото бъдеще на БГ.Няма да можем директно да вземаме газ, в бъдеще и атомна централа няма да има , скъпо и прескъпо !

fallback