Снимка: БТА

Министрите на външните работи на България и Великобритания Даниел Митов и Филип Хамънд обсъдиха ескалацията на тероризма и необходимостта от засилване на координацията между двете държави за противодействие на всички негови форми. Включително заплахата от ИДИЛ и други екстремистки организации, които набират "чуждестранни бойци".

В общото становище на министрите те остро осъдиха терористичните нападения в Париж и изразиха съпричастност към френския народ.

Република България и Обединеното кралство ще продължат да работят заедно с всички свои партньори за изпълнение на ангажиментите от срещата на върха на НАТО в Уелс, особено на Плана за действие за повишаване на готовността на НАТО, за да продължи Алиансът да има пълна готовност и ефикасно да се справя със заплахите пред сигурността през 21-ви век, се казва в съвместно им изявление.

По време на срещата министър Митов и министър Хамънд са обсъдили положението в Украйна, предизвикателствата и възможностите пред страните от Югоизточна Европа, развитията в Близкия изток и Северна Африка. Потвърждаваме засиленото двустранно сътрудничество в контекста на ситуацията в района на Черно море. Подчертаваме нашия ангажимент към стабилността и независимостта на Украйна, посочват министрите в изявлението си.

От своя страна ЕС трябва да окаже подкрепа за реформите в страните от Източното партньорство и прилагането на Споразуменията за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия.

Като партньори в ЕС нашите страни ще си сътрудничат за достигането на най-високи стандарти в правосъдието. Приетата от българското правителство Стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за постигане на ефективна съдебна система в интерес на гражданите, се казва в съвместното изявление на министър Митов и министър Хамънд. Те изразяват надежда, че създаването на новата Британско-българска бизнес асоциация ще спомогне за увеличение на търговията и инвестициите между нашите две държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase