Снимка: архив, Булфото
fallback

Няма нито едно доказателство за участие на българи в редиците на "Ислямска държава", беше категоричен военният министър Николай Ненчев. По думите му в момента няма заплаха за терористичен акт у нас.

Съвет по сигурността към премиера се проведе по-рано днес преди редовното заседание на правителството. Ненчев уточни, че свикването му е във връзка със ситуацията в Западна Европа, вероятно визирайки атентатите в Париж.

Oще по темата
На него са били изслушани доклади за ситуацията у нас и в Близкия Изток, но не са вземани конкретни решения. Обсъдени са и законодателни поправки във връзка със сигурността и охраната на границата.

Министърът посочи обаче, че действително има заплаха от нова бежанска вълна, затова армията ще съдейства "във всяко отношение“ на МВР с логистична подкрепа. Предоставихме вече и списък с всички възможности, с които Министерството на отбраната разполага, ще окажем пълно съдействие, заяви Ненчев.

Той уточни, че става дума за високопроходима техника, фургони и „всичко останало, от което има нужда“. Ненчев обаче беше категоричен, че военнослужещи няма да патрулират по границата.

Министърът посочи, че тази помощ е била поискана от МО, на което от ведомството са отговорили с информация с какво точно разполагат. Ненчев каза, че разходите няма да са големи, но не коментира суми.

Той изрази надежда строежът на оградата по границата с Турция от 131 км да започне възможно най-скоро. Финансиране за нея обаче не е обсъждано.

Министърът посочи, че предстоящата визита на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е доказателство, че на България се гледа като на съюзник и на страна, на която се разчита. Това посещение е много ясен знак в тази посока, коментира още той, без да посочи кога ще се осъществи то. Според него диалогът е изключително добър и никога не сме имали повече планирани съвместни мероприятия със САЩ и съюзниците ни от НАТО, отколкото през тази година.

На заседанието си Министерският съвет прие неотложни мерки във връзка с миграционния натиск. Според тях се предвижда поетапно изграждане на преградното съоръжение по южната граница, като в срок до края на януари МВР трябва да изготви задание за проектиране, като определи приоритетните участъци и сроковете за изграждането на съоръжението.

До 23 януари министрите на вътрешните работи и на отбраната трябва да предложат законодателни промени, с които да се регламентира взаимодействието на МО и МВР във връзка с охраната на границата. МО ще съдейства с логистична подкрепа, според решението на правителството.

Контролът и координацията между ведомствата ще се осъществяват от вицепремиера Меглена Кунева.
 

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

bg asker arkadash

преди 9 години

bg chast v op na nato e obuchenieto v bg boino izkustvo i nauka. plateno e samo za teoriata, a ne - za praktikata.

6

Анонимен

преди 9 години

Ненчев, не се ослушвай, а започвай реформи в армията така както започна Вучков. Разтовари българите от чиновниците, че дразнят хората с големите си шкембета и незаслужено високите заплати.

5

Анонимен

преди 9 години

шшшш тихо да не събудим спящите клетки бе .... вие кво очаквате пича да раздуе навсякъде че в южна България се убочават деца в радикален ислям, бъдещи джихадисти и тн ли ? Айдемалко по рационално моля ви са.... и един съвет за всички четящи , вадете разрешителни за огнестрелни оръжия и се запасявайте щото въпреки че не е публични една малка разходка ще ви отвори очите за случващото се в България ! Тука няма клетки тука щестане цял лагер след визитата на Кери !

fallback