Снимка: БТА, архив

САЩ са виновни за ислямския фундаментализъм, смята бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов.

Още по темата
Европа трябва да изсърба горещата супа, която САЩ забърка в Близкия изток, коментира той по bTV.

Според него преди 11 септември 2001 г., когато беше извършен атентатът срещу Световния търговски център в Ню Йорк, американците не са гледали толкова сериозно на ислямския фундаментализъм и са го подценили.  

Според него, когато България направи грешка по отношение на международния тероризъм, това ще й се отрази само на нея, но когато Вашингтон сгреши, тогава последствията са за целия свят.

Сега в Близкия Изток гори огън, там се появи Ислямска държава, която дори има своя територия, а и всички европейци, които са с мюсюлмански произход, се присъединяват към тях и воюват на тяхна страна. Оттук нататък трябва да проявяваме много по-голям разум, всичко, което се вижда с просто око, не е истина, предупреди Аспарухов.

Той смята, че след като и бежанският поток произтича от проблемите в Близкия изток, трябва да има солидарност и от Европа.

Европа трябва да ни даде пари, призова той.

В тази връзка Аспарухов е убеден, че акцията на ДАНС в Пазарджик, която бе силно критикувана заради съмнителните резултати от нея, е полезна и превантивна, а резултатите от нея ще се видят в съда.

Службите могат да свършат работа. Въпросът е дали им се поставят правилните задачи. Според мен има много лобита и всеки се опитва да ги използва за лични нужди. Всеки работещ в службите има своите политически пристрастия, но не трябва да проявява, каза още той.

Според него на границата не трябва да се изпраща войска.

Българската армия си има определени задачи и сред тях не е охраната на границата.

„Ние не можем да спрем бежанския поток, а трябва да го канализираме”, обясни Аспарухов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase