Снимка: Министерски съвет
fallback

Премиерът Бойко Борисов застана зад кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Двамата разговаряха днес в София, където генералният директор ЮНЕСКО е на официално посещение.

Кандидатурата на Бокова за шеф на ООН беше издигната от правителството на Пламен Орешарски през юни тази година. Тогава лидерът на ГЕРБ нарече номинацията „нахалство“ заради това, че се прави малко преди кабинетът на БСП и ДПС да сдаде властта.

Днес премиерът Борисов обяви, че Бокова може да разчита на подкрепа от страна на правителството му при кандидатура за поста генерален секретар на ООН. Мандатът на новия ръководител на организацията е от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г.

Oще по темата
По време на срещата Борисов и Бокова още веднъж осъдиха нападението във Франция срещу сатиричното списание „Шарли ебдо“. Двамата изразиха убеждението си, че световната общност ще работи заедно срещу заплахите пред сигурността и мира.

Премиерът и генералният директор на ЮНЕСКО разговаряха и за отбелязването на 70-та годишнина от създаването на Организацията, както и за ползотворното сътрудничество с България, което ще продължи и занапред, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов и Бокова са обсъдили и редица проекти у нас като реставрацията на базиликата „Плиска“, проучванията на комплекса Перперикон и Националния музеен комплекс.

По-рано днес директорът на НИМ проф. Божидар Димитров съобщи, че кабинетът ще подкрепи финансово реставрацията и консервацията на крепостта “Трапезица”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

баба Яга в диво състояние....

15

Анонимен

преди 9 години

*** са като гущерите...Режеш им опашките - те пак израстват...УЖАС! Кога ли ще се спасим от тази напаст?!

14

Анонимен

преди 9 години

Тоталитарните индивиди се подкрепят...*)))

fallback