Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да участва в политическите консултации между парламентарно представените партии във вторник, на които трябва да бъдат обсъдени стъпките за плавен преход към политическа стабилизация до предсрочните избори.

Още по темата

"Няма да участвам в консултации, тези хора не си държат на думата, ние се разбрахме само преди два дни, днес виждате какво правят, какво да се консултираме, те вече всичко са направили“, отсече той, след като въпреки протестите му мнозинството в парламента реши, че ще обсъди ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР.

"Без нас консултациите ще минат както сега вътре в парламента, те са си една коалиция, а реваншизма го направиха те, след моето толерантно поведение в залата те се подиграха с мен“, добави лидерът на опозицията.
 
Според него управляващите са скъсали споразумението, което подписаха във вторник на заседанието на КСНС.

"Те скъсаха в залата споразумението вчера, и днес го късат", посочи той.

По думите на Борисов това, което със сигурност са решили лидерите на четирите партии в НС, е изборите да са на 5 или 12 октомври, но той не им вярва вече и че ще има предсрочни избори.

"Ако решат нещо друго, значи са излъгали, както за Закона за МВР и за всичко друго. Аз не мога да им кажа на лъжците да не лъжат, това си им е навик, когато един вълк го завиеш с овча кожа, той не става овца“, коментира Борисов.

"Сега, ако техните опорни точки са, че аз съм създал войната и реваншизма, при положение, че те махнаха всички хора на ГЕРБ за една година, и ние можем да говорим така завоалирано", каза още той.

"Аз можех, проявявайки лицемерието на Местан, да изляза и да кажа, че ние ще сме най-толерантни, екзистентни, когато обезглавяваме цели министерства и ги подменяме с наши кадри, но ще го правим с толерантност, постепенно, в унисон с всички демократични тенденции, но това не подменя истината, че те размазват всичко живо в момента, въпреки че са загубили изборите“, коментира Борисов.

Според него парламентът би трябвало да няма заседания до вторник.

Той се възмути и от факта, че правителството официално издигна кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. без консултации с опозицията.

"Бокова ми се обади, аз много я харесвам като управленец, но никой не е говорил с нас за нейната кандидатура, а за еврокомисар се разбрахме заедно да излъчим подходяща кандидатура след консултации“, обясни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase